Άνεμοι από ρουμπίνια και ζαφείρια χτυπούν τον ουρανό του εξωπλανήτη HAT-P-7b

Ενδείξεις  ισχυρών μεταβαλλόμενων ανέμων έχουν ανιχνευθεί σε έναν πλανήτη 16 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, πάνω από 1000 έτη φωτός μακριά - και είναι η πρώτη φορά που έχουν βρεθεί τα συστήματα καιρικών συνθηκών  σε έναν γίγαντα αερίου έξω από το ηλιακό μας σύστημα - σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Η νέα μελέτη επίσης έδειξε ότι τα σύννεφα του εξωπλανήτη HAT-P-7b  αποτελούνται από εξαερωμένη μορφή ορυκτού που ονομάζεται κορούνδιο, το οποίο σχηματίζει πολύτιμους λίθους όπως το ζαφείρι και το ρουμπίνι. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick αποτελεί την πρώτη έκθεση καιρού σε έναν εξωηλιακό πλανήτη.

Ο HAT-P-7b, που βρίσκεται σε απόσταση 1.044 ετών φωτός από τη Γη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κατοικήσιμος, λόγω των βίαιων καιρικών συνθηκών των συστημάτων του, και του απροσάρμοστου της θερμοκρασίας του. Ο Δρ Armstrong και συν-συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι ο HAT-P-7b επηρεάζεται από μεγάλης κλίμακας αλλαγές στους ισχυρούς ανέμους που κινούνται πέρα από τον πλανήτη, πιθανόν οδηγώντας σε καταστροφικές καταιγίδες.

Ο εντοπισμός πλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα στον γαλαξία μας έχει γίνει πλέον σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα οι επιστήμονες χάρις στον στόλο των ισχυρών διαστημικών τηλεσκοπίων εκτός από το να εντοπίζουν εξωπλανήτες καταφέρνουν να τους μελετούν. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αναλύσεις και εκτιμήσεις για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ορισμένων εξωπλανητών.

Είναι γνωστό στο ηλιακό μας σύστημα ότι οι πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλία -συνήθως ταραγμένων- καιρικών συνθηκών. Όμως οι εξωπλανήτες είναι πολύ μακριά για να διακρίνει κανείς μεταβολές στα νέφη ή στους ανέμους τους. Οι ερευνητές, που έβαλαν στο στόχαστρό τους τον εξωπλανήτη HAT-P-7b, μελετώντας στοιχεία τεσσάρων ετών από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, διαπίστωσαν περιοδικές μεταβολές στη φωτεινότητά του.

Ο γιγάντιος αέριος εξωπλανήτης, που είχε ανακαλυφθεί το 2008, είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από τον Δία και 16 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. «Ψήνεται» στους 1.927 βαθμούς Κελσίου -συνεπώς ούτε λόγος για φιλικές προς τη ζωή συνθήκες- επειδή βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο άστρο του, που είναι διπλάσιο από τον Ήλιο μας, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά μόνο κάθε δύο μέρες (το έτος του).

Καθώς διαπιστώθηκε ότι οι φωτεινές περιοχές του δεν είναι σταθερές, αλλά μετακινούνται, οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι υπάρχει νεφοκάλυψη που μεταβάλλεται λόγω των ανέμων. Μόνο που τα νέφη αυτά δεν θα είναι όπως τα γήινα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακά, καθώς πιθανώς δημιουργούνται -λόγω των καυτών θερμοκρασιών- από την εξαέρωση ορυκτών όπως το κορούνδιο, παραλλαγές του οποίου στη Γη αποτελούν τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Όταν λειτουργήσουν τα ισχυρότερα τηλεσκόπια James Webb της NASA, καθώς επίσης τα CHEOPS και PLATO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να μελετήσουν καλύτερα τις ατμόσφαιρες και τα νέφη τέτοιων εξωπλανητών, ψάχνοντας ακόμη και για ίχνη ζωής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy»


13/12/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου