Το Cassini παρακολουθεί καθώς ο Τιτάνας βυθίζεται σε έναν δριμύ χειμώνα

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του ηλιακού συστήματος για μελέτη, όταν πρόκειται για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το φεγγάρι, με τις λίμνες και τα σύννεφα υγρών υδρογονανθράκων, είναι το μόνο μέρος στο ηλιακό σύστημα εκτός από τη Γη με έναν ενεργό κύκλο καιρού, όπου οι βροχοπτώσεις διαβρώνουν το τοπίο.

Τώρα το Cassini, το διαστημικό σκάφος της NASA μελετά άλλες ιδιότητες του Τιτάνα, που μοιάζουν με της Γης, αποκαλύπτοντας τις δραματικές συνέπειες της αργής αλλαγής των εποχών του.

Το Cassini μελετά τον Τιτάνα από το 2004, και έχει παρατηρήσει δύο πλήρεις εποχές.

Τα σύννεφα του Τιτάνα, αποτελούνται από μεθάνιο ή αιθάνιο και είναι διάσπαρτα σε όλο το φεγγάρι. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρέχει, τοξικοί υδρογονανθράκες καλύπτουν το παγωμένο φεγγάρι.

Το νερό της Γης, Η2Ο, θα είχε παγώσει τον Τιτάνα όπου η θερμοκρασία της επιφάνειας είναι -180 ° C (-292 ° F).

Καθώς ο χειμώνας αρχίζει εξελίσσεται στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα, μια ισχυρή και στροβιλιζόμενη δίνη έχει αναπτυχθεί πάνω από το νότιο πόλο. 

Η δίνη είναι γεμάτη από ίχνη αερίων, συμπεριλαμβανομένων των πολύπλοκων υδρογονανθράκων, που είναι κατά τα άλλα σπάνιοι στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού. Αυτές οι παρατηρήσεις,  δείχνουν μια πολική αντιστροφή, καθώς όταν το Cassini έφθασε στο σύστημα του Κρόνου το 2004, κάτι ανάλογο συνέβαινε τότε στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι εποχές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αλλάξουν στον Τιτάνα από ό, τι στη Γη.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια η ελληνίδα αστρονόμος Αθηνά Κουστένη του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, η οποία μελετά εδώ και χρόνια τον «εξωτικό» δορυφόρο με τους άφθονους υδρογονάνθρακες. 

«Η μεγάλης διάρκειας αποστολή του Cassini και οι συχνές επισκέψεις στον Τιτάνα μας επέτρεψαν να παρατηρήσουμε την εξέλιξη των εποχιακών αλλαγών στον Τιτάνα, σμ εξαιρετική λεπτομέρεια, για πρώτη φορά," είπε η Δρ, Κουστένη.

Η θερμότητα κυκλοφορεί και αυξομειώνεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα μέσω της κίνησης αερίων ανάμεσα στους δύο πόλους του. Τα δύο ημισφαίρια φαίνεται πως αντιδρούν διαφορετικά στις εποχικές αλλαγές. Έτσι, κατά την τελευταία τετραετία λόγω του χειμώνα η θερμοκρασία στη στρατόσφαιρα του νοτίου πόλου έπεσε κατά 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο βόρειο ημισφαίριο η θερμοκρασία αυξήθηκε μόνο κατά έξι βαθμούς μετά το 2014.

Η Δρ. Κουστένη ανέφερε ότι «η εξερεύνηση του Κρόνιου συστήματος και ιδιαίτερα του δορυφόρου Τιτάνα βρίσκεται σε ένα συναρπαστικό απόγειο. " Παρακολουθούμε τον Κρόνο στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο σε διάστημα 29,5 γήινων ετών και τον Τιτάνα, με την αξονική του κλίση στις 26,7 μοίρες, να δημιουργεί μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις στην πυκνή αζωτούχα ατμόσφαιρά του, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη Γη. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές ατμοσφαιρικές αλλαγές, όπως στη χημική σύσταση και στα μοτίβα των ατμοσφαιρικών περιστροφικών ρευμάτων στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή στη στρατόσφαιρα και στη μεσόσφαιρα".
Ο Τιτάνας, με τις λίμνες και τα σύννεφα υγρών υδρογονανθράκων, είναι το μόνο μέρος στο ηλιακό σύστημα εκτός από τη Γη με έναν ενεργό κύκλο καιρού, όπου οι βροχοπτώσεις διαβρώνουν το τοπίο.

"Η δυνατότητα που μας παρέχει το Cassini να παρακολουθούμε στενά, πάνω από δύο εποχές τώρα, τις ατμοσφαιρικές αντιδράσεις του Τιτάνα στην ηλιακή ακτινοβολία, μας οδήγησε στην ανακάλυψη των δραματικών αλλαγών στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία και σύσταση που συνέβη μετά την ισημερία" επισημαίνει.

Από το 2010 και μετά, παρατηρήθηκε η ταχεία έναρξη και ο εμπλουτισμός του νοτίου πόλου του Τιτάνα με όλα τα είδη ιχνοαερίων και ειδικότερα με πολύπλοκους υδρογονάνθρακες και νιτρίλια στην ατμόσφαιρα. 

"Ψάξαμε για νέα και πιο πολύπλοκα μόρια στο νότιο πόλο του Τιτάνα, με στόχο να παρατηρήσουμε πόσο προηγμένη και περίπλοκη είναι η ατμοσφαιρική χημεία και πόσο πιθανή είναι η ύπαρξη υγρού ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, κάτι που θα καταστήσει τον δορυφόρο ένα σώμα με πιθανές συνθήκες κατοικησιμότητας στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα", ανέφερε η Δρ.Κουστένη.

"Όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα του Τιτάνα, είναι ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα περαιτέρω μελέτης αυτού του φαινομένου, με τη χρήση μετρήσεων και παρατηρήσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της αποστολής του Cassini, που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2017. Στη συνολική διάρκεια της αποστολής, η οποία το 2017 θα ολοκληρώσει 13 χρόνια, θα έχει καλυφθεί μισό ‘Τιτάνιο' έτος, κάτι το οποίο μας θέτει ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με την κατανόηση των εποχιακών διακυμάνσεων του Τιτάνα" καταλήγει.
thecuriosityofcat
21/10/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου