Απρόσμενες ανακαλύψεις σε έναν μεταλλικό κόσμο

Οι  αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πιθανές ενδείξεις για νερό στην επιφάνεια του μεγαλύτερου μεταλλικού αστεροειδή στο ηλιακό σύστημα. Ονομάστηκε 16 Psyche (Ψυχή) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα σε μάζα στην ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ του 'Αρη και του Δία, μετρώντας 186 μίλια κατά μήκος και αποτελείται από σχεδόν καθαρό μέταλλο νικελίου-σιδήρου.

Θεωρείται ότι είναι το απομεινάρι του πυρήνα ενός πλανητικού εμβρύου (πρωτοπλανήτη) που ως επί το πλείστον καταστράφηκε δισεκατομμύρια χρόνια πριν.


Φαίνεται να υπάρχουν πτητικές ουσίες στην επιφάνειά της, που παραπέμπουν στην παρουσία νερού ή υδροξυλίου.


Προηγούμενες παρατηρήσεις δεν είχαν επισημάνει την ύπαρξη νερού. Όμως οι ερευνητές του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Vishnu Reddy (Βισνού Ρέντι), κάνοντας νέες παρατηρήσεις με υπέρυθρο τηλεσκόπιο της ΝΑSΑ πιστεύουν ότι βρήκαν ίχνη είτε νερού είτε υδροξυλίου.


Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ήδη εξετάζει την πιθανότητα να στείλει μια αποστολή στην Ψυχή. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει πιο καθαρή εικόνα κατά πόσο όντως υπάρχει νερό στον μεταλλικό αστεροειδή. Η προέλευσή του αποτελεί ασφαλώς ένα μυστήριο. Είναι πιθανό να έχει μεταφερθεί εκεί από άλλους αστεροειδείς, που έπεσαν κάποτε πάνω στην Ψυχή.


Αν υπάρχει υδροξύλιο, αυτό μπορεί να έχει δημιουργηθεί από τις χημικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον ηλιακό άνεμο και ορισμένα μέταλλα στην επιφάνεια της Ψυχής.


Ενώ η πηγή αυτού του νερού στη Ψυχή παραμένει ένα μυστήριο, ο Reddy και οι συνεργάτες του, προτείνουν δύο πιθανούς μηχανισμούς για το σχηματισμό της.


«Πιστεύουμε ότι το νερό που βλέπουμε στην Ψυχή μπορεί να παραδόθηκε στην επιφάνειά της από ανθρακούχους αστεροειδείς που επηρέασαν την Ψυχή στο μακρινό παρελθόν», λέει ο Reddy.


«Η ανακάλυψή μας, άνθρακα και νερού σε έναν αστεροειδή που δεν θα έπρεπε να έχει αυτές τις ενώσεις, υποστηρίζει την ιδέα ότι αυτά τα δομικά στοιχεία της ζωής θα μπορούσαν να έχουν παραδοθεί στη Γη μας νωρίς στην ιστορία του ηλιακού μας συστήματος", δήλωσε ο Reddy, ο οποίος ανακάλυψε παρόμοια σκούρα, ανθρακούχα υλικά,  πλούσια σε πτητικές ουσίες στην επιφάνεια του αστεροειδή Vesta, μελετώντας εικόνες από την αποστολή Dawn της NASA.


Εναλλακτικά, το υδροξύλιο μπορεί να είναι το προϊόν του ηλιακού ανέμου που αλληλεπιδρά με πυριτικά ορυκτά στην επιφάνεια της Ψυχής.


Για να διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση του άνθρακα και νερού, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, ηγείται  αποστολής του OSIRIS-Rex της NASA για να φέρει πίσω ένα δείγμα από τον ανθρακούχο αστεροειδή 101955 Bennu το 2023.


Η Ιώ

Η Ιώ, ο δορυφόρος του Δία, συνεχίζει να αποτελεί το πιο ενεργό ηφαιστειακά σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με νέες παρατηρήσεις Αμερικανών αστρονόμων.

Χρησιμοποιώντας δύο από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, στην κορυφή του κοιμισμένου ηφαιστείου Μαουνακέα της Χαβάης, οι επιστήμκονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ίμκε ντε Πάτερ, εντόπισαν 48 ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στην επιφάνεια της Ιούς σε διάστημα 29 μηνών.

Η Ιώ, που έχει διάμετρο περίπου 3.600 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι διαθέτει εκατοντάδες ενεργά ηφαίστεια, περισσότερα από κάθε άλλο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα.

«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιώ είναι πολύ πιο ακραία από οτιδήποτε υπάρχει στη Γη και συνεχίζει να μας εκπλήσσει», δήλωσε η αστρονόμος Κάθριν ντε Κλέερ, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση επίσης στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Η δραστηριότητα των ηφαιστείων στην Ιώ πυροδοτείται από την μόνιμα αυξημένη θερμοκρασία στο εσωτερικό της λόγω της τριβής των πετρωμάτων που προκαλεί η βαρυτική επίδραση του Δία. Το πιο ισχυρό ηφαίστειο της Ιούς είναι το Λόκι Πατέρα, το οποίο ενεργοποιείται κάθε ένα-δύο χρόνια.

thecuriosityofcat
21/10/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου