Μπορεί να υπάρχει ωκεανός στον Πλούτωνα και να είναι αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα

Από τότε που το New Horizons της NASA έφθασε στον Πλούτωνα τον περασμένο Ιούλιο, μια νέα εικόνα του νάνου πλανήτη έχει σχηματιστεί.

Κάποτε εθεωρείτο ένας έρημος και παγωμένος κόσμος, τώρα όμως το μικροσκοπικό σώμα έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα περίεργο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα, και υπάρχουν ακόμη και υποψίες ότι ο νάνος πλανήτης μπορεί να έχει ένα υγρό ωκεανό,  κάτω από την παγωμένη κρούστα του.

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι αυτός ο ωκεανός θα μπορούσε να είναι βαθύς περίπου 62 μίλια (100 χιλιόμετρα) και είναι πιθανό να είναι τόσο αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα.

Συγκριτικά, στη Γη που είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, ο βαθύτερος ωκεανός δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα.

Οι  ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν, εκτιμούν ότι ο ωκεανός, που πιθανώς βρίσκεται κάτω από την επίπεδη έκταση 900 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planum, έχει περιεκτικότητα σε αλάτι 30%, όση περίπου η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή. 

Οι νέες εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» βασίζονται πάντως μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις πιθανές γεωλογικές διαδικασίες στον Πλούτωνα, συνεπώς χρειάζονται επιβεβαίωση από παρατηρήσεις.

26/9/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου