Η Αφροδίτη έχει την ίδια σύνθεση με τη Γη και μπορεί να ήταν κάποτε κατοικίσιμη

Η επιφάνεια της Αφροδίτης, που τώρα θυμίζει "κόλαση" μπορεί να ήταν κάποτε κατοικήσιμη, με ένα αβαθή ωκεανό υγρού νερού, χαμηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας και μια λεπτότερη, σαν τη Γης ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της αλλαγής του κλίματος στη Γη, ερευνητές της NASA, από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών του Κέντρου Goddard [Goddard Institute for Space Studies (GISS)] διαπίστωσαν ότι η Αφροδίτη - ο δεύτερος πλανήτης από τον ήλιο και ο πιο καυτός κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα - μπορεί να ήταν σε θέση να υποστηρίξει ζωή κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 δισεκατομμυρίων ετών της πρώιμης ιστορίας του πλανήτη.

Η σημερινή Αφροδίτη, από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο φιλόξενη. Ο άγονος πλανήτης είναι γνωστός για την αποπνικτική ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα, που είναι 90 φορές πιο παχιά από της Γης, με τα σύννεφα θειικού οξέος και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες επιφάνειας να φτάνουν τους 864 βαθμούς Fahrenheit (462 βαθμοί Κελσίου)Μπορεί η Αφροδίτη να αποκαλείται «ξαδέρφη της Γης», αφού έχει ανάλογο μέγεθος και μάζα, όμως οι συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη απέχουν πολύ από το γήινο περιβάλλον και είναι απαγορευτικές για οποιαδήποτε γνωστή μορφή ζωής.

Σύμφωνα όμως με τις έρευνες του Ινστιτούτου Goddard της NASA δείχνει πως πιθανότατα η κατάσταση του πλανήτη ήταν πολύ διαφορετική για μια χρονική περίοδο 2 δισεκατομμυρίων ετών, η οποία διήρκεσε πριν από 715 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, οι συνθήκες που επικρατούσαν φαίνεται πως ήταν τόσο ήπιες, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν έμβια όντα.

Για να είναι «φιλόξενη» στη ζωή, η Αφροδίτη θα έπρεπε να έχει αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι σήμερα. Θα έπρεπε επιπλέον να διαθέτει λίμνες ή ωκεανούς – κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό, καθώς τα ίχνη δευτέριου που έχουν ανιχνευθεί υποδεικνύουν την ύπαρξη στο παρελθόν νερού στον πλανήτη.

Η έρευνα βασίσθηκε σε έναν υπολογιστικό μοντέλο για την εξέλιξη του κλίματος της Αφροδίτης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, πριν από 2,9 δισεκατομμύρια χρόνια η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν περίπου 10 βαθμοί Κελσίου. Μία τιμή αρκετά μικρή για έναν πλανήτη που βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο και η οποία είναι πολύ λίγο μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατούσε τότε στη Γη.

Το μοντέλο των Αμερικανών επιστημόνων ήταν παρόμοιο με τις προσομοιώσεις που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της εξέλιξης του κλίματος της Γης. Επίσης, βασίσθηκε σε τοπογραφικά δεδομένα από την αποστολή Magellan («Μαγγελάνος»), στο πλαίσιο της οποίας ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο χαρτογράφησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το 97% του πλανήτη.  

«Πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής της Γης μπορούν να προσαρμοσθούν για τη μελέτη του κλίματος άλλων πλανητών, είτε στην υπάρχουσα κατάστασή του είτε στο παρελθόν», σημειώνει ο Μάικλ Γουέι, ερευνητής από το Goddard και επικεφαλής της μελέτης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η αμερικανική υπηρεσία. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως στο παρελθόν η Αφροδίτη ίσως ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα».

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Geophysical Research Letters, πριν από 2,9 δισ. χρόνια ο Ήλιος είχε 30% μικρότερη φωτεινότητα. Βέβαια, λόγω της μικρής της απόστασης, και πάλι η Αφροδίτη θα «βομβαρδιζόταν» από ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο, όπως έδειξε το υπολογιστικό μοντέλο, αν ληφθεί υπόψη η πολύ αργή περιστροφή του πλανήτη, κάθε μία από τις οποίες ολοκληρώνεται σε 243 γήινες ημέρες, εμφανίζονται περίεργα κλιματικά φαινόμενα. Έτσι, αν υπήρχε τότε ένας ρηχός ωκεανός, τότε ένα μέρος του νερού του θα εξατμιζόταν δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα υδρατμών στην ατμόσφαιρα.

Αυτά τα νέφη θα λειτουργούσαν σαν «μία ομπρέλα που περιόριζε τη θέρμανση της επιφάνειας του πλανήτη από τον Ήλιο», σημειώνει στο δελτίο Τύπου ο Άντονι Ντελ Γκένιο, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Goddard. «Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία ήταν λίγους μόλις βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία της Γης σήμερα», συμπληρώνει.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Michael Way από τη NASA δήλωσε ότι το νερό είναι ευνοϊκό για τη ζωή και ο Άρης είναι ένας πλανήτης πολύ πιο "σκληρός" για να ξεκινήσει η ζωή. Τόνισε, επίσης, είπε ότι ήταν ζεστός και υγρός πολύ νωρίς στην ιστορία του και είναι ένας νεκρός πλανήτης για τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Από την άλλη πλευρά, είπε ότι η μοντελοποίηση που έκαναν έδειξε ότι η Αφροδίτη θα μπορούσε να είναι ένα καλύτερο μέρος για να ψάξει κανείςγια τις απαρχές της ζωής.

Επιπλέον, ο Way δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι η Γη και η Αφροδίτη έχουν παρόμοιες συνθέσεις. Εξήγησε ότι η Αφροδίτη είχε ένα σταθερό, υγρό, ζεστό κλίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι εικαζόταν μέχρι τώρα. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή η Αφροδίτη έχει ένα κύκλο του άνθρακα και δομή παρόμοια με τις τεκτονικές πλάκες καταβύθισης της Γης.  Η Γη και η Αφροδίτη είναι άφθονες σε διοξείδιο του άνθρακα. Η Γη το έχει στη λιθόσφαιρα και στα βράχια. Από την άλλη πλευρά, η Αφροδίτη το έχει στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερες αποστολές στο μέλλον μπορεί να είναι σε θέση να αποκαλύψουν πόσο νερό είχε κάποτε η Αφροδίτη, το πώς το έχασε και σε ποιο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και να αποκαλύψουν τι υπήρχε στην επιφάνεια εκτός από το νερό, σύμφωνα με το CNN.
thecuriosityofcat
17/8/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου