Οι πρώτες φωτογραφίες του Δία από το Juno

Το Juno, το διαστημικό σκάφος της NASA έστειλε την πρώτη φωτογραφία του, από τότε που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία την περασμένη εβδομάδα.

Μια μάλλον ασαφής σκηνή, η εικόνα δείχνει τον Δία μερικώς να φωτίζεται από τον ήλιο, ενώ η γιγαντιαία κόκκινη κηλίδα του είναι σαφώς ορατή. Επίσης ορατοί, σαν φωτεινές κουκκίδες, είναι τρία από τα τέσσερα  φεγγάρια του, ο Γαλιλαίος, η Ιώ, η Ευρώπη και ο Γανυμήδης. Το τέταρτο και μεγαλύτερο, η Καλλιστώ, δεν φαίνεται στην συγκεκριμένη λήψη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την JunoCam του διαστημικού σκάφους στις 10 Ιουλίου, όταν ο ανιχνευτής βρισκόταν σε απόσταση, 4,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον γίγαντα του φυσικού αερίου. 

Στην παρούσα φάση, το Juno απομακρύνεται από τον Δία δημιουργώντας ένα τόξο, αλλά πρόκειται να τον πλησιάσει και πάλι κατά τον Αύγουστο με στόχο να ενεργοποιήσει την περιβόητη JunoCam για την λήψη καλύτερων φωτογραφιών.

Η ομάδα πίσω από την αποστολή της NASA εξετάζει την ομαλή λειτουργία των ειδικών οργάνων που κουβαλάει το Juno. Οι ειδικοί πρόκειται να προχωρήσουν στην απαιτούμενη βαθμονόμηση, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για την μελέτη του Δία που υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Το διαστημικό σκάφος Juno ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011, και έφτασε στο Δία την περασμένη εβδομάδα μετά το ταξίδι 1.8 εκατομμύρια μίλια. Μόλις έχει ολοκληρώσει δύο τροχιές 53 ημερών, τον Οκτώβριο το Juno θα είναι εκ νέου θέση να μπει σε 14 ημερών τροχιά, επιτρέποντας στα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους να συλλέξουν μια πληθώρα δεδομένων για τον πλανήτη. Η αποστολή θα προσφέρει στους επιστήμονες την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουν κάτω από τα σύννεφα του Δία και, ελπίζουν, να αποκαλύψουν μια σειρά από γρίφους, για τη φύση του πυρήνα του Δία κάτω από το "μακιγιάζ" της ατμόσφαιράς του.

Το Juno θα δαπανήσει περίπου 20 μήνες μελετώντας τον γίγαντα του φυσικού αερίου και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του θα συντριβεί στον Δία.
thecuriosityofcat
13/7/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου