Η Δήμητρα κρύβει νερό στις λαμπερές κηλίδες της

Η Δήμητρα (Ceres) μπορεί να είναι πιο γνωστή για τις περίεργες λαμπερές κηλίδες της - 130 φωτεινά μπαλώματα διάσπαρτα σε όλο τον νάνο πλανήτη,  που φωτίζονται και ξεθωριάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας - για λόγους που εξακολουθούν να αποτελούν ένα μυστήριο.

Αλλά ο νάνος πλανήτης θα μπορούσε να κρύβει κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό στις σκιές του, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Dawn της NASA.

Οι κρατήρες στους πόλους της Δήμητρας είναι μόνιμα βυθισμένοι στο σκοτάδι και όπως προτείνει μια νέα μελέτη, αυτά τα σημεία μπορεί να είναι αρκετά κρύα για να έχουν συλλέξει πάγο κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Οι μόνιμα σκιασμένες περιοχές, συνήθως βρίσκονται στον πυθμένα του κρατήρα ή κατά μήκος ενός τμήματος του τείχους του κρατήρα, στραμμένες προς τον πόλο και δεν λαμβάνουν το άμεσο ηλιακό φως. Με την θερμοκρασία να παραμένει κάτω από τους -240 βαθμούς Φαρενάιτ (-151 βαθμούς Κελσίου), οι περιοχές αυτές είναι ιδανικές για να παγιδεύσουν πάγο και να παραμένουν σταθερές, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

"Οι συνθήκες στην Δήμητρα είναι σωστές και κατάλληλες για τη συσσώρευση παγωμένου νερού," είπε ο Norbert Schorghofer, ένας επισκέπτης ερευνητής της αποστολής Dawn, στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Manoa. " Η Δήμητρα έχει ακριβώς την απαραίτητη μάζα για να κρατήσει τα μόρια του νερού, καθώς οι μόνιμα σκιασμένες περιοχές που εντοπίσαμε είναι εξαιρετικά ψυχρές- Ψυχρότερες από τις περισσότερες που υπάρχουν στη Σελήνη ή στον Ερμή".

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters, την Παρασκευή, οι ερευνητές μελέτησαν το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Συνδύασαν εικόνες από τις κάμερες του Dawn για να αποδώσουν το σχήμα του νάνου πλανήτη, αποκαλύπτοντας κρατήρες, πεδιάδες και άλλα χαρακτηριστικά σε τρεις διαστάσεις. Στη συνέχεια, ένα εξελιγμένο υπολογιστικό μοντέλο αναπτύχθηκε για να καθορίσει τις περιοχές που δέχονται την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στην επιφάνεια της Δήμητρας και πως οι συνθήκες στον νάνο πλανήτη αλλάζουν κατά τη διάρκεια ενός έτους.Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγαλύτερη ανάμεσα σε δεκάδες σημαντικές μόνιμα σκιασμένες περιοχές στη Δήμητρα, ήταν μέσα σε έναν μεγάλο κρατήρα 10 μιλίων, που βρίσκεται σε λιγότερο από 40 μίλια από τον βόρειο πόλο του. Παρά το γεγονός ότι οι μόνιμα σκιασμένες περιοχές του πλανήτη καταλαμβάνουν περίπου 695 τετραγωνικά μίλια, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνόλου του τοπίου.
Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι περίπου ένα από τα 1.000 μόρια νερού που παράγονται στην Δήμητρα, θα καταλήξει σε μια ψυχρή παγίδα κατά τη διάρκεια ενός έτους του πλανήτη που ισούται με 1682 ημέρες της Γης. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να είναι αρκετό για να σχηματίσει λεπτό αλλά ορατό απόθεμα πάγου πάνω από 100.000 ετών.

"Ενώ οι ψυχρές παγίδες μπορούν να παρέχουν στην επιφάνεια αποθέματα  παγωμένου νερού, όπως έχουμε δει στη Σελήνη και στον Ερμή, η Δήμητρα μπορεί να έχει σχηματιστεί με μια σχετικά μεγαλύτερη δεξαμενή νερού" ανέφερε στην ανακοίνωση, ο Chris Russell, κύριος ερευνητής της αποστολής Dawn, η οποία εδράζει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες,

Η Δήμητρα, η οποία έχει μια μέση διάμετρο 590 μίλια, είχε προηγουμένως προβλεφθεί ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα πάγου. Μερικοί επιστήμονες ακόμη πιστεύουν ότι η επιφάνειά της κρύβει έναν ωκεανό.
thecuriosityofcat
11/7/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου