Ένας παράξενος τεράστιος πλανήτης ανακαλύφθηκε σε ένα τριπλό σύστημα αστέρων

Τα μακρινά ηλιακά συστήματα γίνονται όλο και πιο περίεργα: Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έναν υπερ-Δία σε τροχιά γύρω από ένα άστρο, σε ένα σύστημα τριών ήλιων,  σε απόσταση δύο φορές όσο ο Πλούτωνας από τον δικό μας ήλιο.

Ο πλανήτης ονομάστηκε HD 131399Ab. Προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο γίγαντας αερίου, τέσσερις περίπου φορές τη μάζα του Δία,  περιφέρεται γύρω από το μεγαλύτερο και φωτεινότερο από τα τρία άστρα (το HD 131399A, το οποίο έχει περίπου 1,8 φορές τη μάζα του ήλιου μας) μία φορά κάθε 550 έτη περίπου. Οι άλλοι δύο ήλιοι στο σύστημα, είναι μικρότερα άστρα που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο και γύρω από το πρώτο άστρο, σχετικά  γρήγορα και βρίσκονται κάπου μεταξύ 45 δισεκατομμυρίων και 60 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά. Ο περίπλοκος χορός του πλανήτη και των άστρων γίνεται περίπου 320 έτη φωτός μακρυά από εμάς.

Ο εξωπλανήτης τη μια εποχή έχει τριπλές ανατολές και τριπλά ηλιοβασιλέματα, ενώ την άλλη εποχή έχει μόνο μέρα.

Καθώς μάλιστα οι εποχές του εν λόγω εξωπλανήτη διαρκούν πολύ περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή, αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος γεννιόταν σε εποχή που υπήρχε μόνο φως (επί περίπου 140 συνεχόμενα γήινα έτη), μέχρι να πεθάνει δεν θα γνώριζε τι σημαίνει νύχτα.

Ο εξωπλανήτης HD 131399Ab βρίσκεται σε απόσταση περίπου 320 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ατμόσφαιρά του περιέχει υδρατμούς και μεθάνιο, ενώ η θερμοκρασία του είναι περίπου 580 βαθμοί Κελσίου.

Το έτος του εξωπλανήτη -η πλήρης περιφορά του γύρω από το άστρο του -είναι εντυπωσιακά μεγάλης διάρκειας, όσο 550 γήινα έτη (υπερδιπλάσιο από το έτος του Πλούτωνα). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Ντάνιελ Απάϊ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που χρησιμοποίησαν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".

Οι αστρονόμοι στο παρελθόν είχαν βρει και άλλους εξωπλανήτες με τρεις ήλιους, αλλά κανέναν με τόσο μεγάλο έτος και κανέναν που να έχει παρατηρηθεί άμεσα με γήινο τηλεσκόπιο.

Ο HD 131399Ab πιστεύεται ότι είναι «μωρό», ηλικίας μόλις 16 εκατομμυρίων ετών, σε σχέση με τη Γη που έχει «ζήσει» ήδη γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Λόγω του υπερβολικά νεαρού της ηλικίας του, ο εξωπλανήτης θεωρείται απίθανο να φιλοξενεί οποιαδήποτε μορφή ζωής.Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα των ερευνητών, η τροχιά βρίσκεται στα όρια της σταθερότητας. Αν ήταν μεγαλύτερη, ο ήλιος δεν θα μπορούσε να κρατήσει με την βαρύτητά του τον πλανήτη και θα τον έχανε στο διαστρικό διάστημα. Οι ερευνητές είναι αρκετά σίγουροι πως ο πλανήτης δεν θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί από τον ...οικοδεσπότη του, επειδή τα υλικά που δημιουργούν πλανήτες,  μένουν πιο κοντά στο κέντρο του συστήματος. Είναι πιθανό ότι ο HD 131399Ab εκδιώχθηκε σε μια μακρά περίοδο  τροχιάς από κάποιο μεγαλύτερο  πλανήτη που περιμένει ακόμη να ανιχνευθεί, αναφέρουν οι ερευνητές. Ο πλανήτης θα μπορούσε επίσης να έχει σχηματιστεί γύρω από το δυαδικό σύστημα των μικρότερων αστέρων και, στη συνέχεια, να τραβήχτηκε σε τροχιά γύρω από μεγαλύτερο άστρο τους. Θα μπορούσε ακόμη και να έχει σχηματιστεί γύρω από κάθε ένα από τα άστρα πριν αυτά να ενωθούν και μετά να σπρώχτηκε από τις αστρικές αλληλεπιδράσεις που τους έκαναν ένα τριπλό σύστημα.
thecuriosityofcat
8/7/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου