Αστρική έκρηξη αποκάλυψε για πρώτη φορά χιόνι γύρω από νεαρό άστρο

Έχετε πιθανόν ακούσει για το όριον χιόνος  (snow line) εδώ στη Γη. Είναι οι θέσεις στα βουνά πάνω από τα οποία υπάρχει μια αιώνια κουβέρτα από χιόνι.. Αλλά και τα νεαρά άστρα που σχηματίζονται έχουν μόνιμη χιονοκάλυψη φαίνεται....

Είναι η γραμμή όπου οι υδρατμοί απομακρύνονται αρκετά μακριά από τη θερμότητα του άστρου προς σχηματισμό κρυστάλλων πάγου γύρω από τα σωματίδια σκόνης, και συνήθως δεν μπορούμε να το δούμε, ακόμη και με τα ισχυρότερα τηλεσκόπια μας. Χάρη σε μια συγκεκριμένη όμως αστρική έκρηξη, ωστόσο, η γραμμή ωθήθηκε περίπου 13 φορές πιο μακριά από ό, τι συνήθως, επιτρέποντας στο ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / Array (ALMA) να το καταγράψει.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται απευθείας παρατήρηση αυτού του κοσμικού φαινομένου σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μια βίαιη έκρηξη από το νεαρό άστρο V883 Orionis έδωσε στους αστρονόμους την πρώτη τους εικόνα μιας "snowline" σε πρωτοπλανητικό δίσκο - το μεταβατικό σημείο γύρω από το άστρο, όπου η θερμοκρασία και η πίεση είναι αρκετά χαμηλή για να σχηματίσουν. παγωμένο νερό.

Οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι που σχηματίζονται από τη διανομή του φυσικού αερίου και υπολείμματα ύλης είναι θεμελιώδους σημασίας για το σχηματισμό των πλανητών.

Οι δίσκοι που ανήκουν σε νεαρά ηλιακά συστήματα τα οποία περιέχουν νερό αποτελούνται από δύο διακριτές ζώνες. Η πρώτη, η οποία σχηματίζεται πιο κοντά στο άστρο, αποτελείται από νερό σαν ένα αέριο. Αλλά πιο μακρυά, στο ηλιακό σύστημα, το αέριο παγώνει και σχηματίζει χιόνι στο διάστημα.

Κανονικά, είναι αδύνατο να συλλάβει κανείς την snowline, το σημείο στο οποίο σχηματίζεται το χιόνι, επειδή είναι πάρα πολύ κοντά στο άστρο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση το άστρο θερμάνθηκε σημαντικά από μια σειρά από εκρήξεις, που ανάγκασαν την snowline να μετακινηθεί αρκετά μακριά ώστε να γίνει αντιληπτό από τα τηλεσκόπια.

Όπως προαναφέραμε, γύρω από τα νεογέννητα άστρα σχηματίζονται δίσκοι ύλης και οι διεργασίες σε αυτόν τον δίσκο οδηγούν στον σχηματισμό πλανητών και άλλων διαστημικών αντικειμένων και σωμάτων όπως οι κομήτες. Οι επιστήμονες με βάση τις μέχρι σήμερα παρατηρήσεις σε αστρικούς δίσκους είχαν οδηγηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην εκτίμηση ότι οι αστρικοί δίσκοι εμπεριέχουν και μια περιοχή στην οποία επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και άλλες «εξωτικές» συνθήκες.

Οι ειδικοί μάλιστα έχουν παρομοιάσει αυτή την περιοχή με τα σημεία μόνιμης χιονοκάλυψης που υπάρχουν στα όρη της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή βρίσκεται περίπου στο κέντρο του δίσκου ύλης και σχετικά κοντά στο άστρο. Εκτιμούν ότι στο εσωτερικό αυτής της περιοχής το νερό εξατμίζεται γεγονός που βοηθά στον σχηματισμό μικρών βραχωδών πλανητών σαν τον Αρη και τη Γη. Θεωρούν επίσης ότι στις παρυφές αυτής της περιοχής το νερό μετατρέπεται σε.. χιόνια και πάγους η παρουσία των οποίων επιτρέπει την ταχεία και μαζική δημιουργία χιονόμπαλων, κομητών και διαφόρων άλλων υλικών τα οποία βοηθούν στον σχηματισμό μεγάλων πλανητών αερίων όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

V883 Orionis

Σε απόσταση 1.350 ετών στον αστερισμό του Ορίωνα βρίσκεται το V883 Orionis, ένα νεογέννητο άστρο γύρω από το οποίο έχει σχηματιστεί ένας δίσκος ύλης. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Πρίνστον κατάφερε να εντοπίσει και να παρατηρήσει την επίμαχη περιοχή στον δίσκο του άστρου κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων ALMA που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature» η παρατήρηση της περιοχής επετεύχθη χάρις σε μια απρόσμενη εξέλιξη.

Οι δίσκοι ύλης είναι συνήθως έχουν μεγάλη πυκνότητα και έτσι τα επίγεια αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια δεν μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό τους για αυτό και δεν γνωρίζουμε πολλά δεδομένα για τις διεργασίες στο εσωτερικό τους και για αυτό μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη της συγκεκριμένης περιοχής. Σύμφωνα με τους ερευνητές στο άστρο εκδηλώθηκε μια ξαφνική και εξαιρετικά έντονη έκλαμψη (έκρηξη). Η έκλαμψη υπερθέρμανε τον δίσκο ύλης εκδιώχνοντας ταυτόχρονα την περιοχή των πάγων η οποία… μετακόμισε στις εξωτερικές περιοχές του δίσκου. Ετσι οι ερευνητές κατάφεραν να την εντοπίσουν και να κάνουν τις πρώτες παρατηρήσεις σε αυτή.

"Η ανακάλυψη ότι αυτές οι εκρήξεις μπορούν να μετακινήσουν την περιοχή των πάγων περίπου 10 φορές από την τυπική ακτίνα της,  είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη καλών μοντέλων σχηματισμού των πλανητών», λέει το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο ( European Southern Observatory), το οποίο βοηθά στη λειτουργία και συντήρηση της συστοιχίας ALMA. 

"Τέτοιες εκρήξεις πιστεύεται ότι είναι ένα στάδιο στην εξέλιξη των περισσότερων πλανητικών συστημάτων, έτσι αυτό μπορεί να είναι η πρώτη παρατήρηση μιας κοινής εμφάνισης. Σε αυτή την περίπτωση, αυτή η παρατήρηση από το ALMA θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση του πώς οι πλανήτες σε όλο το σύμπαν σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν. "
thecuriosityofcat
18/7/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου