Ανακαλύφθηκαν νέφη νερού σε καφέ νάνο

Οι επιστήμονες έχουν βρει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη νεφών νερού σε ένα κοντινό καφέ νάνο, και είναι η πρώτη φορά που αυτά τα είδη των νεφών έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο καφέ νάνος ονομάζεται WISE 0855, και είναι το πιο κρύο γνωστό αντικείμενο έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Δεν ξέρουμε πολλά γι 'αυτό ακόμα, καθώς είναι εξαιρετικά εξασθενημένο, αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερα για την σύνθεση αυτών των εξωηλιακών αντικείμενων, καθώς και για τους γίγαντες αερίου όπως ο Δίας. Ο WISE 0855, βρίσκεται σε απόσταση μόνο 7,2 ετών φωτός από τη Γη, στην ατμόσφαιρα του οποίου φαίνεται πως έχουν σχηματισθεί νέφη που περιέχουν παγωμένα σταγονίδια νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Andrew Skemer, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, (UC Santa Cruz), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

Το εν λόγω (παρ' ολίγον) άστρο, που έχει πενταπλάσια μάζα από τον Δία, είναι πολύ μεγάλο για πλανήτης, αλλά και πολύ μικρό για άστρο, έτσι ποτέ δεν μπόρεσε να πυροδοτήσει τις διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό του, ώστε να λάμψει.

Ο καφέ «νάνος» είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014 από το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA. Η νέα ανακάλυψη των νεφών με υδρατμούς έγινε με τη βοήθεια του επίγειου τηλεσκοπίου Gemini North στο όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν φασματοκοπική ανάλυση στο φως του άστρου, στην ατμόσφαιρα του οποίου η θερμοκρασία είναι μόλις μείον 23 βαθμοί Κελσίου (πρόκειται για το ψυχρότερο γνωστό αντικείμενο εκτός του ηλιακού μας συστήματος). 

Συγκρίνοντας τον καφέ νάνο με τον Δία, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φάσματα τους είναι εντυπωσιακά παρόμοια σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης του νερού. Μια σημαντική διαφορά είναι η αφθονία φωσφίνης στην ατμόσφαιρα του Δία. Η φωσφίνη σχηματίζεται στο ζεστό εσωτερικό του πλανήτη και αντιδρά για να σχηματίσει άλλες ενώσεις στη ψυχρότερη εξωτερική ατμόσφαιρα, έτσι εμφανίζεται στο φάσμα ότι είναι απόδειξη της ταραχώδους ανάμειξης στην ατμόσφαιρα του Δία. Η απουσία ενός ισχυρού σήματος φωσφίνη στο φάσμα του WISE 0855 σημαίνει ότι έχει λιγότερο ταραγμένη ατμόσφαιρα.

"Το φάσμα μας επιτρέπει να διερευνήσουμε δυναμικές και χημικές ιδιότητες που έχουν εδώ και καιρό μελετηθεί σε ατμόσφαιρα του Δία, αλλά αυτή τη φορά σε έναν εξωηλιακό κόσμο», δήλωσε ο Skemer.


thecuriosityofcat
9/7/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου