Πιθανή η ύπαρξη 11 πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν εννέα πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αφήσει τα πράγματα πιο συγκεχυμένα, αφού οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι ο Πλούτωνας ήταν στην πραγματικότητα μόνο ένας νάνος πλανήτης.

Και λες και αυτό δεν ήταν αρκετά περίπλοκο, ένας επιστήμονας από το Cambridge τώρα προτείνει ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να υπάρχουν 10 ή ακόμα και 11 πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, μετά την ανάλυση από τον υπολογιστή του, που υπαινίσσεται την ύπαρξη άγνωστων μυστηριωδών πλανητών στις πολύ άκρες του ηλιακού μας συστήματος, ενώ ήδη άλλοι επιστήμονες αναζητούν ήδη τον μυστηριώδη πλανήτη X, η ύπαρξη του οποίου έχει προταθεί και υποδεικνύεται από πρόσφατες μελέτες.

Οι εκτιμήσεις αυτές, από Βρετανούς και Ισπανούς επιστήμονες προς το παρόν, βασίζονται σε υπολογιστικά μοντέλα που προσπαθούν να εξηγήσουν ορισμένες αστάθειες στις τροχιές των γνωστών νάνων πλανητών και τις αποδίδουν στις βαρυτικές επιρροές άγνωστων έως τώρα πλανητών.

Η ύπαρξη ενός πλανήτη που βρίσκεται πέρα από τον Ποσειδώνα, προτάθηκε από τους αστρονόμους Κονσταντίν Μπατίγκιν και Μάικ Μπράουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο ίχνος του. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αν όντως υπάρχει ο ένατος πλανήτης, είναι δεκαπλάσιος από τη Γη και χρειάζεται 10.000 έως 20.000 χρόνια για να μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».
15/6/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου