Οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες "προφητεύουν" την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ ο κόσμος έχει εμμονή με την σαπουνόπερα των χρηματοπιστωτικών αγορών, μια πιο βαθιά και πανταχού παρούσα ανάπτυξη έχει ήδη λάβει χώρα σε όλο τον κόσμο - η ταχεία ανάπτυξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει και θα πυροδοτήσει ένα ατελείωτο κύμα διαταραχών στη ζωή του ανθρώπου.

Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι σχεδόν έτοιμη για την ευρύτερη υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους παρέχουν ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους για τους εργαζόμενους τους καθώς πλέον καθαρά απειλούνται οι θέσεις εργασίας τους.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης του Recode μεγάλα ονόματα του χώρου, προέβησαν σε μια σειρά από προβλέψεις σχετικά με το μέλλον της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κάποια από αυτά, είναι όντως ανησυχητικά...
Ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla Motors και της SpaceX, εκτίμησε πως η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning θα φέρουν υπολογιστές τόσο εξελιγμένους που οι άνθρωποι θα χρειάζονται ειδικά νευρικά εμφυτεύματα (neural laces) στους εγκεφάλους τους για να αλληλεπιδράσουν μαζί τους και να μπορούν να «συμβαδίσουν» γενικότερα.

Σημειώνεται πως ο τομέας του AI analytics αναμένεται να αγγίξει αξία 70 δισ. δολαρίων το 2020, τη στιγμή που το 2013 ήταν στα 8,2 δισ., σύμφωνα με αναφορά της Bank of America που επικαλείται έρευνα της IDC.

Ήδη τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε συστήματα web search, λειτουργίες που έχουν να κάνουν με προτάσεις αγορών και προγράμματα ασφαλείας και χρηματιστηριακών συναλλαγών. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να «κατακτήσει» σύντομα και τα αυτόνομα οχήματα και τα οικιακά ρομπότ.

Ο Σούνταρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google, εκτιμά ότι υπάρχει μια «τεράστια ευκαιρία» στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή μέσα από «βαθιά νευρικά δίκτυα» σε λογισμικό αναγνώρισης φωνής πριν από τρία με τέσσερα χρόνια και είναι μπροστά σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η Amazon, η Apple και η Microsoft στο machine learning, υποστήριξε- αν και παραδέχτηκε ότι η έρευνα πάνω σε προγράμματα που αυτοδιδάσκονται είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο.

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon προέβλεψε πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. «Είναι ακόμα νωρίς, αλλά νομίζω ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας χρυσής εποχής» είπε χαρακτηριστικά. Η Amazon εργάζεται πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια και τώρα έχει 1.000 άτομα να δουλεύουν πάνω στην Alexa, το voice-based «έξυπνο» λογισμικό – βοηθό της εταιρείας.

H Τζίνι Ρόμετι, διευθύνουσα σύμβουλος της IBM, δήλωσε ότι η εταιρεία δουλεύει πάνω σε ένα «γνωστικό σύστημα» από το 2005, όταν είχε αρχίσει η ανάπτυξη του υπερυπολογιστή Watson. «Θα έλεγα ότι σε πέντε χρόνια δεν υπάρχει αμφιβολία πως η “γνωστική” ΑΙ θα επηρεάζει κάθε απόφαση που λαμβάνεται», από το σύστημα υγείας μέχρι την εκπαίδευση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εκτίμησε.

Από όλα τα παραπάνω, δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλλει ότι η AI,  εάν δεν ελεγχθεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Η AI προσφέρει την υπόσχεση ενός κόσμου υψηλής απόδοσης στον οποίο τα ρομπότ έχουν αναλάβει τη φροντίδα των αρρώστων μας, πετούν τα αεροπλάνα μας και οδηγούν τα αυτοκίνητά μας με ασφάλεια, φροντίζουν το απόθεμα στα ψυγεία μας, κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, σχεδιάζουν τις διακοπές μας, είναι άριστοι και ακούραστοι χωρίς πληρωμή υπάλληλοι ή εργάτες και κάνουν τις επικίνδυνες δουλειές στη θέση των ανθρώπων.

Αλλά για μερικούς, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της AI θυμίζει εικόνες αποκάλυψης στις οποίες εχθρικές μηχανές υποδουλώνουν την ανθρωπότητα.

Ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking, μεταξύ των κορυφαίων φωνών σύνεσης, προειδοποιεί συνεχώς ότι οι έξυπνοι υπολογιστές μπορεί να γίνουν πολύ πιο έξυπνοι και να ξεγελάσουν ή να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους, "μια μέρα πιθανόν να  μας υποτάξουν  με όπλα που δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε."
thecuriosityofcat
7/6/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου