Η αποστολή Juno στον Δία στοχεύει να μάθει πως δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα

Ένα διαστημικό σκάφος της NASA είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ξεκλείδωμα των πολλών μυστικών του γιγαντιαίου, μυστηριώδη Δία. Ο ανιχνευτής Juno προβλέπεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία, τη Δευτέρα (4 Ιουλίου), μετά από ένα ταξίδι σχεδόν πέντε ετών, μέσα στο βαθύ διάστημα.

Το Juno θα μελετήσει τον Δία εντατικά κατά το επόμενο έτος για να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε - πληροφορίες που θα πρέπει να ρίξουν φως στις διαδικασίες σχηματισμού των πλανητών σε γενικές γραμμές.
Ηπρώτη εικόνα από το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, που έστειλε το διαστημικό σκάφος Juno 

Η εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA καταγράφηκε από τις κάμερες του σκάφους όταν αυτό βρισκόταν σε απόσταση περίπου 11 εκ. χλμ. από τον γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος. Σε αυτή εικονίζεται ο Δίας και ορισμένα από τα δεκάδες φεγγάρια του.


Το σκάφος Juno (Ήρα) της αμερικανικής NASA πλησιάζει, μετά από πενταετές ταξίδι, στο τέρμα της αποστολής του, στον μυστηριώδη αέριο γίγαντα Δία. Το «ραντεβού» με τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου και ο ενθουσιασμός στους επιστήμονες κορυφώνεται με την ελπίδα πως ο Δίας θα αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του.

Η φιλόδοξη και πανάκριβη αποστολή, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, θα μελετήσει εκτενώς τη δομή και σύνθεση του πλανήτη. Αντίθετα με προηγούμενες πυρηνοκίνητες αποστολές, το Juno, το οποίο κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Lockheed Martin Space Systems, κινείται με ηλιακή ενέργεια, καθώς διαθέτει τρία τεράστια ηλιακά πάνελ, πράγμα που του προσδίδει μέγεθος όσο ένα γήπεδο μπάσκετ.


Το σκάφος, που εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 2011, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία την 4η Ιουλίου. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται να κάνει 37 κοντινά «περάσματα» για να μελετήσει την ατμόσφαιρα, την μαγνητόσφαιρα και το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.


Η εγγύτητα της αποστολής θα επιτρέψει στο Juno, τη μέτρηση της βαρύτητας του Δία, του μαγνητικού του πεδίου, και τα μικροκύματα, τα οποία οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καθορίσει τη σύνθεση του. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα είναι αν ο Δίας είναι εντελώς αέριος ή έχει έναν σταθερό πυρήνα βαθιά στο κέντρο του.

Το Juno θα δοκιμάσει τα γρήγορα κινούμενα φορτισμένα σωματίδια κοντά στους πόλους του Δία, ενώ θα παρατηρήσει επίσης το ισχυρό Σέλας του γίγαντα αερίου - ένα φαινόμενο γνωστό επίσης, εδώ στη Γη, όπως τα βόρεια και νότια φώτα - σε κοντινό πλάνο ταυτόχρονα.

"Αυτές  είναι οι ισχυρότερες εκπομπές  σέλαος σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα,» είπε ο κύριος ερευνητής της αποστολής Scott Bolton, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest στο Σαν Αντόνιο.

Συγκρίνοντας τις παρατηρήσεις του Juno με τις πληροφορίες σχετικά με το Σέλας του Κρόνου, της Γης και των άλλων πλανητών θα επιτρέψει στους ερευνητές να καταλάβουν καλύτερα, το πώς λειτουργεί το Σέλας σε γενικές γραμμές.
thecuriosityofcat
30/6/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου