Το ανθρωποειδές ρομπότ Valkyrie ξεκινά τις προετοιμασίες για μια αποστολή στον Άρη

Το Valkyrie-ένα ανθρωποειδές ρομπότ αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Είναι 1.80μ ψηλό, και ζυγίζει 125kg  και σχεδιάζουν να στείλουν το ρομπότ στον Άρη πριν από τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές  που αναμένεται να φτάνουν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Το ρομπότ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή και τη συντήρηση μίας βάσης στον Άρη για αστροναύτες και οι ειδικοί θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τις σωματικές και υπολογιστικές ικανότητες της μηχανής.


Το ρομπότ παραχωρήθηκε στο ίδρυμα της Σκωτίας σε συνεργασία με τη NASA, η οποία κατασκεύασε την αρχική εκδοχή του το 2013.


Δύο ακόμη ανάλογα πρωτότυπα έχουν δοθεί στο ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη και το πανεπιστήμιο της Βοστόνης.


Το Valkyrie (Βαλκυρία ή αλλιώς R5) και προς το παρόν μπορεί να περπατήσει και να πραγματοποιήσει ορισμένες βασικές κινήσεις.


Σκοπός ωστόσο των ερευνητών είναι να το «προικίσουν» με πολύ πιο εξελιγμένες δεξιότητες, ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας αρκετές εργασίες στον Άρη.


Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη βάδισή του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα δύο ρομποτικά του «χέρια».


Παράλληλα, θα αναβαθμίσουν τους αισθητήρες που βρίσκονται στο «σώμα» του, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον, ενώ στόχος τους είναι να εξελίξουν όλα εκείνα τα συστήματα που θα επιτρέπουν στο ρομπότ να συνεργάζεται με ανθρώπους, άλλα και άλλα μηχανήματα.


«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο επιστημονικό εγχείρημα», ανέφερε στο BBC ο Sethu Vijayakumar (Σέθου Βιγιάκουμαρ), καθηγητής στο πανεπιστήμιο και διευθυντής του Κέντρου Ρομποτικής του Εδιμβούργου.

«Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις για όλες τις τεχνικές προκλήσεις που υπεισέρχονται στην ανάπτυξη ενός ανθρωποειδούς ρομπότ μεγάλης κλίμακας».

Το ρομπότ έχει ανθρωποειδή μορφή για να μπορεί να συνεργάζεται με τον άνθρωπο ή να αναλαμβάνει επικίνδυνες εργασίες.


Έτσι, όπως ελπίζουν οι κατασκευαστές του, θα μπορέσει να ταξιδέψει στον Άρη αρκετά χρόνια πριν από τους πρώτους αστροναύτες, για να προετοιμάσει τις υποδομές που θα «υποδεχθούν» αργότερα τους πρώτους ανθρώπους.


Σε δύο χρόνια από σήμερα, το R5 του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα πάρει μέρος σε ένα ειδικό διαγωνισμό της NASA, μαζί με τα δύο άλλα πρωτότυπα από το ΜΙΤ και το πανεπιστήμιο της Βοστόνης.


Μέσα από τις δοκιμασίες που θα περάσουν, θα διαπιστωθεί ποιο από αυτά έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει με επιτυχία μία αποστολή στον Άρη.


" Η μεγάλη πρόκληση θα είναι το Valkyrie να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Πρέπει να έχεις κάποιους αρκετά προσαρμόσιμους αλγορίθμους", δήλωσε ο Vijayakumar.

"Θεωρητικά το Valkyrie θα μπορούσε να είναι έτοιμο να εργαστεί μαζί με τους ανθρώπους μέσα σε πέντε χρόνια, πρόσθεσε ο καθηγητής. Εκτός από αυτό, οι ερευνητές σκεφτόμαστε την προσαρμογή του ρομπότ για σκοπούς διάφορους όπως την υγειονομική περίθαλψη και την χρήση του σε σενάρια καταστροφών."

To R5 (Valkyrie), επίσης θα επιχειρήσει και διαστημικούς περιπάτους.

Ένα ρομπότ θα μπορούσε να μείνει έξω στο κενό του διαστήματος για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, προσκολλημένο στο σταθμό, σε αντίθεση με τους αστροναύτες που περιορίζονται σε οκτώ ή εννέα ώρες.


Στις βάσεις στη Σελήνη και τον Άρη, τα ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκ των προτέρων και να έχουν τα πάντα έτοιμα και σε λειτουργία πριν από την άφιξη των ανθρώπων - και να μείνουν πίσω όταν φύγουν.


"Και αν υπάρχει μια εργασία πολύ επικίνδυνη για τον άνθρωπο », θα μπορούσαμε να αφήσουμε το μηχάνημα να βγει και να θυσιαστεί αυτό", είπε ο Robert Ambrose από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA. "Και αυτό είναι εντάξει. Δεν είναι άνθρωπος. Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα άλλο, ακόμα καλύτερο."


Η Nasa δεν είναι η μόνη διαστημική υπηρεσία που εργάζεται στον τομέα σχετικά με τη βοήθεια ρομπότ σε διαστημικές αποστολές στο βαθύ διάστημα.


Την περασμένη εβδομάδα, ο κύριος ανάδοχος της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, η China Aerospace Science and Technology Corporation, παρουσίασε ένα ρομπότ που μοιάζει εντυπωσιακά με τον Iron Man τον ήρωα του κόμικ της Marvel.


Εκτός του ότι διαθέτει τα χρώματα του Iron Man, το ρομπότ έχει ένα λαμπερό έμβλημα παρόμοιο με του Tony Stark.


Το μεταλλικό κόκκινο και χρυσό ρομπότ ονομάζεται «Xiaotian», το οποίο μεταφράζεται σε «Μικρός Ουρανός».


Το Κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρει ότι το ρομπότ διαθέτει την ικανότητα μιας σειράς "σύνθετων εργασιών", εκφορτώσεις στη Σελήνη ή αποστολές σε διαστημικούς σταθμούς και  μη επανδρωμένοι ανιχνευτές, καθώς κι ότι τα χέρια του ρομπότ έχουν ευελιξία παρόμοια με εκείνη του ανθρώπινου χεριού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου