Κοσμικές ακτίνες και στοιχειώδη σωματίδια ξεκλειδώνουν τα αρχαία μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου

Κοσμικές ακτίνες και στοιχειώδη σωματίδια βοηθούν στην ανακάλυψη των αρχαίων μυστικών των διάσημων πυραμίδων της Αιγύπτου.

Οι ειδικοί ήταν σε θέση να προσδιορίσουν, για πρώτη φορά, την εσωτερική δομή της πυραμίδας Bent (Ρομβοειδής ή Κυρτή Πυραμίδα), που έχει μια κεκλιμένη στο άνω ήμισυ.
Το έργο της ομάδας  παρήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα, διότι έδειξε τα εσωτερικά μέρη της δομής με μόνο μια ακτινογραφία.

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές ήταν ένα μείγμα κοσμικών σωματιδίων και μιονίων ή ασταθών υποατομικών σωματιδίων που διαρκώς βομβαρδίζουν τη Γη και είναι σε θέση να διαρρεύσουν μέσα από οποιοδήποτε υλικό πολύ βαθιά.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από Αιγύπτιους, Ιάπωνες και Γάλλους αρχαιολόγους, ελπίζει πως θα φέρει στο «φως» κρυμμένα δωμάτια, τα οποία δεν έχουν εντοπισθεί στο παρελθόν.

Επιστράτευσαν λοιπόν τα μιόνια, ένα είδος σωματιδίων με πολύ μικρή διάρκεια «ζωής», για να χαρτογραφήσουν το εσωτερικό των πυραμίδων.

Τα μιόνια είναι ασταθή στοιχειώδη σωματίδια, αφού ο μέσος χρόνος διάσπασής τους είναι μόλις 2,2 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Παράγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με τον βομβαρδισμό της από την κοσμική ακτινοβολία, φθάνοντας μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη.

Οι επιστήμονες αξιοποιούν το γεγονός ότι τα μιόνια συνεχίζουν ανενόχλητα την πορεία τους αν δεν συναντήσουν κάποιο εμπόδιο, ενώ αντίθετα απορροφώνται ή εκτρέπονται όταν συναντήσουν κάποια στερεή επιφάνεια.

Έτσι, τοποθετώντας για αρκετές ημέρες μέσα στην πυραμίδα και κοντά στη βάση της πλάκες επικαλυμμένες με ένα ειδικό φιλμ, από τη μεταγενέστερη ανάλυση του φιλμ μπορούν να κατασκευάσουν τον τρισδιάστατο χάρτη του εσωτερικού του οικοδομήματος, αποκαλύπτοντας αν σε αυτό υπάρχουν τυχόν κρυμμένοι κενοί χώροι.
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, που ονομάζεται ScanPyramids, η παραπάνω τεχνική έχει εφαρμοσθεί, όπως προαναφέραμε στη Ρομβοειδή Πυραμίδα, που βρίσκεται στην νεκρόπολη του Νταχσούρ, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Με τη βοήθειά της, η ομάδα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρίσκεται στο εσωτερικό της θαμμένος ο Σνεφρού, ο βασιλιάς της 4ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου που έχτισε την πυραμίδα πριν από περίπου 4.600 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μεχντί Ταγιούμπι, πρόεδρο του Ινστιτούτου Καινοτομίας για τη Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έναν από τους επικεφαλής του πρότζεκτ, το φιλμ έδωσε τη δυνατότητα ανάλυσης της τροχιάς πάνω από 10 εκατομμυρίων μιονίων. «Με βάση τις γωνιακές τους κατανομές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εικόνα», αναφέρει στην ιστοσελίδα Discovery.com.

Ο Χάνι Χελάλ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, σημειώνει πως σκοπός του πρότζεκτ είναι «είτε να επαληθεύσει, είτε να τροποποιήσει, είτε να βελτιώσει» τις διάφορες θεωρίες και υποθέσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για την κατασκευή των πυραμίδων. «Αυτή τη στιγμή, καμία θεωρία δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη», πρόσθεσε.

Εκτός από Κυρτή Πυραμίδα, η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις ακόμη πυραμίδες, οι οποίες βρίσκονται στην Γκίζα και στο Νταχσούρ.

Σε συνδυασμό με μεθόδους σάρωσης με λέιζερ και υπέρυθρες ακτίνες, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν τελικά να ανακαλύψουν τον κρυμμένο τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτη μέσα στην πυραμίδα του Τουταγχαμών και κοντά στον νεκρικό θάλαμο του γιού του Ακενατών. 

«Ακόμη κι ένα εντοπίσουμε ένα μικρό κενό χώρο, με επιφάνεια μόλις 1 τετραγωνικού μέτρου, τότε θα δώσουμε τη δυνατότητα να διατυπωθούν νέες υποθέσεις, ενώ ενδεχομένως θα μας βοηθήσει να λύσουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα», τονίζει ο Ταγιούμπι.

Οι ανιχνευτές μιονίων εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη, όπως στο εσωτερικό της πυραμίδας ή κοντά σε έναν πιθανό άγνωστο θάλαμο. Αυτό επιτρέπει την ανάλυση των κενών χώρων, όπου τα μιόνια ήταν σε θέση να περάσουν ελεύθερα, και σε πυκνότερες περιοχές όπου μερικά από τα μιόνια απορροφήθηκαν ή απετράπησαν.

Αν και οι σαρώσεις δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν περαιτέρω θαλάμους που έχουν το μέγεθος του άνω θάλαμο ή πέρα από το οπτικό πεδίο, σάρωσης Πυραμίδα του Mehdi Tayoubi λέει ακόμα ότι είναι μια επιστημονική ανακάλυψη, διότι επιβεβαιώνει την ιδέα muography χρησιμοποιείται στις αιγυπτιακές πυραμίδες.

Η ομάδα, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της στο Κάιρο, στις 3 Μαΐου, εξακολουθεί να εργάζεται για να κάνει το σύστημα καλύτερο και πιο ακριβές. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα για το πότε τα ευρήματα θα δημοσιευθούν, καθώς η ομάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση της μελέτης.
11/5/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου