Η πλησιέστερη στη Γη μαύρη τρύπα V404 Cygni, εκτοξεύει πίδακα "έντονου ανέμου" από τον πυρήνα της

Μια μαύρη τρύπα που ονομάζεται V404 Cygni, μία από τις πλησιέστερες στον πλανήτη μας, μετά από 25 χρόνια σχετικά ήσυχα, παράγοντας πολύ λίγη δραστηριότητα, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έσπασε τη σιωπή της με ένα φωτεινό και βίαιο ξέσπασμα.

Μια ομάδα επιστημόνων άρχισε να παρακολουθεί τη μαύρη τρύπα όταν άρχισε το ξέσπασμα της και τα αποτελέσματα έχουν πλέον αποκαλύψει ότι εκπέμπει ένα έντονο άνεμο από υδρογόνο και ήλιο.

Εντοπίστηκε από το μεγαλύτερο οπτικό-υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το Gran Telescopio Canarias (GTC) , που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο του Roque de los Muchachos στα Κανάρια Νησιά, ενώ η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την παρουσία ενός νεφελώματος στη Γη, το οποίο δημιουργήθηκε από τα «υλικά» που άφησε πίσω του ο άνεμος της «μαύρης τρύπας» και διαμορφώθηκε στο εξωτερικό στρώμα του δίσκου προσαύξησης.

«Αυτή η έκρηξη της V404 Cygni, λόγω της υψηλής έντασής της, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι μαύρες τρύπες καταπίνουν υλικά», ανέφερε ο καθηγητής Phil Charles, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένας νέος, ακόμα πιο ισχυρός άνεμος, να «χτυπήσει» κάποια στιγμή τον πλανήτη μας.

Η μαύρη τρύπα V404 Cygni βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, 8.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Σε τέτοια συστήματα, μια μαύρη τρύπα με μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο (!) «καταπίνει» υλικά από το κοντινότερο αστέρι – συνοδό της...

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μια μαύρη τρύπα, επιτρέπει επίσης στους επιστήμονες να εκτιμήσουν την ποσότητα μάζας που εκτινάχθηκε στο διαστρικό μέσο - το τεράστιο χώρο ανάμεσα στα άστρα. Κάθε φλας ήταν έντονο εκτυφλωτικό και ισοδυναμούσε με την ισχύ εξόδου περίπου 1.000 ήλιων.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε παρατηρήσει με το GTC στη μαύρη τρύπα  V404 Cygni, συμβαίνει και  σε άλλες μαύρες τρύπες με μεγάλους δίσκους προσαύξησης», είπε ο καθηγητής Charles.
thecuriosityofcat
13/5/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου