Ανακαλύφθηκε γιγάντιος πλανήτης γύρω από πολύ νεαρό άστρο

Σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία ότι οι μεγαλύτεροι πλανήτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματιστούν, αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου πλανήτη σε στενή τροχιά γύρω από ένα άστρο, τόσο νέο, που εξακολουθεί να διατηρεί ένα δίσκο γύρω του αερίου και σκόνης.

Η ανακάλυψη προκαλεί πονοκεφάλους στους επιστήμονες αφού πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσουν τα πλανητικά μοντέλα.   

Ερευνητές τριών αμερικανικών πανεπιστημίων (Ράις, Τέξας και Β.Αριζόνα), καθώς και των αμερικανικών αστεροσκοπείων Λόουελ και ΜακΝτόναλντ παρατήρησαν με επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια το άστρο CI Tau. Το άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ταύρου έχει ηλικία μόλις δύο εκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γύρω από το άστρο κινείται ένας πλανήτης με μέγεθος τουλάχιστον οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία. Ο πλανήτης έλαβε την ονομασία CI Tau b.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ένας πλανήτης σαν τον Δία χρειάζεται τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια για να γίνει τόσο μεγάλος, οπότε ένας πολύ μεγαλύτερος εξωπλανήτης όπως ο CI Tau b, θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερο χρόνο. Όμως το γεγονός ότι το άστρο CI Tau είναι τόσο νέο ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση. Ο γιγάντιος εξωπλανήτης κινείται πολύ κοντά στο άστρο του και διαγράφει μια πλήρη περιφορά κάθε εννέα μέρες. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

27/5/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου