Το SETI θα ερευνήσει για εξωγήινη ζωή σε κόκκινους νάνους

Η έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη έχει επεκταθεί ώστε να περιλάβει χιλιάδες συστήματα αστέρων πολύ διαφορετικά από αυτά της Γης. Οι επιστήμονες  του SETI  Institute (Search for Extraterrestrial Intelligence), (Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης), στο Mountain View της Καλιφόρνια έχουν μόλις αρχίσει ένα κυνήγι δύο ετών για σημάδια εξωγήινων πολιτισμών, σε περίπου 20.000 ερυθρούς νάνους - άστρα σημαντικά μικρότερα και πιο σκοτεινά από τον ήλιο της Γης.

Ο ερυθροί νάνοι είναι πολύ υποσχόμενοι στόχοι για τους επιστήμονες του SETI . Είναι τα πιο κοινά άστρα στο Γαλαξία μας, που αποτελούν περίπου το 75 τοις εκατό του γαλαξιακού αστρικού πληθυσμού. Και επειδή οι κόκκινοι νάνοι καίγονται μέσα από τα καύσιμά τους αργά, ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο, οι κόκκινοι νάνοι του Γαλαξία μας είναι δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλύτεροι από τον ήλιο. 

Το SETI εδώ και δεκαετίες αναζητά εξωγήινους πολιτισμούς επικεντρώνοντας την έρευνα σε αστρικά συστήματα όπου τα άστρα είναι παρόμοια σε χαρακτηριστικά (μέγεθος, θερμοκρασία κλπ) με τον Ηλιο. Η αποτυχία εντοπισμού κάποιου ίχνους εξωγήινων σε κόσμους παρόμοιους με τον δικό μας οδήγησε τα στελέχη του SETI σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους. Αποφάσισαν τελικά να στρέψουν τα όργανα και την προσοχή τους σε αστρικά συστήματα που αποτελούνται από ερυθρούς νάνους.

Παρόλο που οι ερυθροί νάνοι είναι άστρα μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερο ζεστά και φωτεινά από τον Ηλιο και τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για την ανάπτυξη ζωής, όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε, και περιορίζουν τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή σε πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό νάνο, οι επιστήμονες του SETI εκτιμούν ότι τώρα αξίζει τον κόπο να τους εξερευνήσουν.

«Οι ερυθροί νάνοι – οι θαμποί λαμπτήρες του Σύμπαντος – δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος από το SETI μέχρι σήμερα. Αυτό συνέβη επειδή ότι οι επιστήμονες υπέθεταν ότι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί θα έχουν αναπτυχθεί σε ένα πλανήτες που ανήκουν σε συστήματα με άστρα σαν τον Ηλιο» αναφέρει ο Γιον Ρίτσαρντς, στέλεχος του SETI. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η νέα έρευνα του SETI θα διαρκέσει δύο έτη και θα εξερευνηθούν περίπου 20 χιλιάδες ερυθροί νάνοι. Οι ερευνητές θα αναζητούν σήματα στις λεγόμενες «μαγικές συχνότητες», συχνότητες όπου τα σήματα τους δεν παράγονται φυσικά αλλά μόνο με τεχνητό τρόπο και άρα είναι προϊόν κάποιου προηγούμενου πολιτισμού.

Οι στοχευμένες τοποθεσίες θα "καθαρίζονται" για ζώνες συχνοτήτων μεταξύ 1 και 10 GHz, οι μισές  εκ των οποίων θα είναι στις λεγόμενες «μαγικές συχνότητες», που σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν στη φύση και συνδέονται με τις βασικές μαθηματικές αρχές.

Αν υπάρχουν κάποια εξωγήινα είδη εκεί έξω που προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή, είναι πιθανό να χρησιμοποιούν αυτές τις συχνότητες. Εξωγήινα σήματα δεν έχουν ποτέ ανακαλυφθεί, (τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε επίσημα) αλλά η νέα τακτική του Ινστιτούτου SETI θα μπορούσε τελικά να αποφέρει κάποια αποτελέσματα.
thecuriosityofcat
6/4/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου