Πλανήτης σχηματίζεται όπως η Γη σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο

Έχουμε βρει ένα «μωρό Γη»; Οι επιστήμονες παρατήρησαν καλύτερα από ποτέ την εικόνα ενός πλανήτη παρόμοιου με τον δικό μας που σχηματίζεται από τη σκόνη ενός νεαρού άστρου.

Το αστέρι TW Hydrae είναι ένας δημοφιλής στόχος μελέτης για τους αστρονόμους, λόγω της γειτνίασης του με τη Γη και την κατάσταση του ως αστέρι-βρέφος. Έχει επίσης προσανατολισμό ώστε να φαίνεται από τη Γη. Αυτό δίνει στους αστρονόμους μια σπάνια, χωρίς στρεβλώσεις θέα του πλήρους πρωτοπλανητικού δίσκου γύρω από το άστρο.

Οι αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA, μπόρεσαν να παρατηρήσουν το πρόπλασμα ενός πλανήτη πολύ όμοιου με τη Γη, ο οποίος βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας γύρω από το νεαρό άστρο του.

Ο πρωτοπλανητικός δίσκος σκόνης και αερίων -από όπου γεννιούνται οι πλανήτες- έχει σχηματιστεί γύρω από ένα άστρο, το TW Ύδρας, ηλικίας μόλις 10 εκατομμυρίων ετών. Το άστρο-νήπιο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 175 ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Είναι το πιο κοντινό στη Γη «μαιευτήριο» εξωπλανητών που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα.

Ο κυοφορούμενος εξωπλανήτης βρίσκεται στην ίδια περίπου απόσταση από το μητρικό άστρο του, με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι αστρονόμοι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι πόσο όμοιος θα είναι ο πλανήτης με τη Γη, όταν γεννηθεί, αλλά δεν αποκλείεται να είναι λίγο μεγαλύτερος, δηλαδή μια Υπερ-Γη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σον 'Αντριους του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters».
Μια από τις εικόνες του κατάφεραν να καταγράψουν οι ερευνητές από τον πλανήτη που σχηματίζεται και όπως φαίνεται θα έχει μέγεθος και κάποια χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτή της Γης

Το πρώτο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων στην Ανδρομέδα


Εξάλλου, μια άλλη ομάδα αστρονόμων εντόπισε τον πρώτο περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων (πάλσαρ), που έχει ποτέ βρεθεί στον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας, γνωστό και ως Μ31. Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Οι αστέρες νετρονίων αποτελούν «εξωτικά» απομεινάρια, πολύ μικρά αλλά τρομερά υψηλής πυκνότητας, που κάποτε ήσαν τεράστια άστρα, τα οποία ολοκλήρωσαν τη ζωή τους με έκρηξη (σούπερ-νόβα). Περιστρέφονται πλέον σαν σβούρες και εκπέμπουν ακτινοβολία-Χ προς τη Γη, όπως ένας φάρος που αναβοσβήνει. Το συγκεκριμένο πάλσαρ κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 1.2 δευτερόλεπτα και φαίνεται να «τρέφεται» από ένα γειτονικό άστρο που κάνει μια πλήρη τροχιά κάθε 1.3 μέρες, σχηματίζοντας έτσι ένα διπλό αστρικό σύστημα.

Νωρίτερα παρατηρήσεις του ALMA, για ένα άλλο σύστημα το HL Tauri , δείχνουν ότι ακόμα και νεότεροι πρωτοπλανητικοί δίσκοι-μόλις 1 εκατομμυρίου ετών, μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια χαρακτηριστικά σχηματισμού πλανητών. Μελετώντας τον παλαιότερο δίσκο TW Hydrae, οι αστρονόμοι ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη του πλανήτη μας και τις προοπτικές για παρόμοια συστήματα σε όλο τον Γαλαξία μας.

Επίσης θέλουν τώρα να μάθουν πόσο κοινά είναι αυτά τα είδη των χαρακτηριστικών που βρίσκονται σε δίσκους γύρω από άλλα νεαρά αστέρια και πώς μπορούν να αλλάξουν με το χρόνο ή το περιβάλλον.
thecuriosityofcat
1/4/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου