Μήπως ο Ήλιος "έφαγε" μια αρχέγονη υπέρ-Γαία;

Μια υπέρ-Γαία μπορεί κάποτε να διαμορφώθηκε κοντά στον ήλιο. Ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι αυτή η νέα υπέρ-Γαία σχηματίστηκε μετά την εκκαθάριση των στερεών αντικειμένων που βρίσκονταν ανάμεσα στον Ήλιο και τον Ερμή. Δυστυχώς, αυτός ο αρχέγονος κόσμος τελικά καταναλώθηκε από το άστρο του ηλιακού μας συστήματος καθώς υπέκυψε στη βαρύτητά του.

Οι προσομοιώσεις των ερευνητών δείχνουν ότι ο πλανήτης αυτός ήταν από τους πρώτους που σχηματίστηκαν στο ηλιακό μας σύστημα, πιθανώς και ο πρώτος, και «εγκαταστάθηκε» σε ένα σημείο ανάμεσα στον Ερμή και τον Ηλιο.

Οι ερευνητές είπαν ότι μια υπερ-Γαία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει τίποτα να δει κανείς μέσα στη τροχιά του Ερμή. 

"Τα μόνα (φυσικά) αποδεικτικά στοιχεία ότι η υπερ-Γαία θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί στο ηλιακό μας σύστημα είναι η απόλυτη έλλειψη σε οτιδήποτε σε εκείνη την περιοχή, ούτε καν ένας βράχος," δήλωσε η ερευνήτρια Rebecca Martin, από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το πώς σχηματίστηκε, εξελίχθηκε και τελικά διαμορφώθηκε το ηλιακό μας σύστημα όπως εμείς το γνωρίζουμε. Κάποιες από αυτές αναφέρουν ότι το ηλιακό μας σύστημα είχε περισσότερους πλανήτες από όσους υπάρχουν σήμερα οι οποίοι είτε έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο είτε πάνω σε κάποιους από τους υπάρχοντες πλανήτες και καταστράφηκαν. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι κάποιοι από αυτούς τους… έξτρα πλανήτες δεν συγκρούστηκαν αλλά οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του οδήγησαν σε έξοδο από το ηλιακό μας σύστημα.

Ομως σε κανένα από τα διάφορα μοντέλα που έχουν προταθεί για το ηλιακό μας σύστημα δεν βρίσκεται μια υπερ-Γη. Πρόκειται για πλανήτες με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Γης οι οποίοι είναι πολύ κοινοί στο Σύμπαν. Σε περισσότερα από τα μισά πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα υπάρχει τουλάχιστον μια υπερ-Γαία. Σε ένα μάλιστα σύστημα από τους τέσσερις πλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής οι τρεις είναι υπερ-Γαίες.

Ωστόσο οι ερευνητές της μελέτης τονίζουν ότι η υπερ-Γαία που σχηματίστηκε τελικά θα είχε καταβροχθιστεί από τον ήλιο λαμβάνοντας υπόψη τις σωστές συνθήκες.

"Αυτό είναι εφικτό, εάν η ενεργή πυκνότητα του επιφανειακού στρώματος είναι αρκετά μεγάλη, ώστε κατά τη διάρκεια της τελικής διαδικασίας συσσώρευσης υπήρχε αρκετό υλικό στο δίσκο για τους πλανήτες να μεταναστεύσουν στον Ηλιο," έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που θα δημοσιευθεί στο Astrophysical Journal. "Το επίπεδο της εξομάλυνσης των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων που απαιτείται είναι σίγουρα εφικτό, αλλά δεν περιμένουμε ότι συμβαίνει αυτό σε όλα τα συστήματα και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το ηλιακό σύστημα είναι κάπως ιδιαίτερο ως προς την έλλειψη μιας υπερ-Γαίας».
18/4/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου