Ένας πλανήτης με τριπλό σύστημα αστέρων

Μια ομάδα ερευνητών που εργάζονται στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός τριπλού συστήματος αστέρων-που έχει σε μια σταθερή τροχιά γύρω του έναν πλανήτη.

Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο The Astronomical Journal, η ομάδα περιγράφει πώς μπόρεσαν να δουν ότι ένα δυαδικό σύστημα που κάποτε πίστευαν ότι είναι ένα ενιαίο άστρο, ήταν στην πραγματικότητα ένα ζεύγος από άστρα σε τροχιά το ένα με το άλλο, και πώς αυτό οδήγησε στην αποκάλυψη ενός τριπλού συστήματος αστέρων.

Γνωστοί πλανήτες με τρία αστέρια που εμφανίζονται στον ουρανό τους, είναι σπάνιοι και αυτή η νέα ανακάλυψη είναι μόνο η τέταρτη, (μόλις σε τέσσερα εξ αυτών των συστημάτων έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πλανητών) προκαλώντας ενθουσιασμό στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας, επειδή είναι το πιο κοντινό εύρημα ακόμη, επιτρέποντας μια καλύτερη ματιά από ό, τι ήταν δυνατόν με τα άλλα ευρήματα . Το κύριο άστρο είναι επίσης πιο φωτεινό από ό, τι τα άλλα άστρα που χρησιμεύουν ως ήλιοι για τους πλανήτες τους, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να μελετήσουν τόσο το άστρο όσο και τον πλανήτη.

Το αντικείμενο υπό μελέτη στο νέο σύστημα είναι το Kelt-4AB, ένας  γίγαντας πλανήτης αερίων (ένας «καυτός Δίας»), παρόμοιος σε μέγεθος με τον Δία που βρίσκεται σε απόσταση 680 ετών φωτός από εμάς και χρειάζεται περίπου τρεις ημέρες για να κάνει την περιστροφή του γύρω από το άστρο Kelt-Α, το οποίο χρησιμεύει ως ήλιος του, το οποίο με την σειρά του βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τα γειτονικά άστρα KELT-B και KELT-C.

Είναι τόσο κοντά σε αυτό που σε περίπτωση που βρισκόταν κάποιος στον πλανήτη το άστρο θα φαινόταν 40 φορές μεγαλύτερο από ότι φαίνεται ο Ηλιος σε εμάς.Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τόσο για τον σχηματισμό τέτοιων συστημάτων όσο και για τον σχηματισμό και συμπεριφορά ενός «καυτού Δία».

Οι «καυτοί Δίες» είναι γίγαντες αερίου η ύπαρξη των οποίων πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες αφού τα πλανητικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτοί οι πλανήτες σχηματίζονται μακριά από το μητρικό τους άστρο όμως οι «καυτοί Δίες» βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό τους άστρο. Ετσι οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για αυτό το φαινόμενο τα οποία ευελπιστούν να τους δώσει ο νέος εξωπλανήτης. Για αυτόν τον σκοπό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έκανε γνωστό ότι ο δορυφόρος Gaia θα στρέψει σύντομα το βλέμμα του στο συγκεκριμένο σύστημα για να το παρατηρήσει.

Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη του συστήματος Kelt εδώ για αρκετά χρόνια, αλλά θεωρήθηκε ότι τα δυαδικά άστρα ήταν στην πραγματικότητα μόνο ένα άστρο. Οι ερευνητές σε αυτή τη νέα προσπάθεια ήταν σε θέση να δουν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα δυαδικό  σύστημα από τα δύο ρομποτικά τηλεσκόπια σε δύο διαφορετικές ηπείρους, το ένα στην Αριζόνα, το άλλο στη Νότια Αφρική. Μαζί και το γνωστό Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT), εξαιρετικά μικρό τηλεσκόπιο (Kelt), από το οποίο φυσικά, το σύστημα Kelt πήρε το όνομά του. Μέχρι τώρα...που  ανακάλυψαν ότι ήταν ένα τριπλό σύστημα.

Το τριπλό σύστημα αστέρων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους επιστήμονες για να καταλάβουν πώς οι γίγαντες αερίου, όπως ο Kelt-4AB, καταφέρνουν να βρίσκονται σε τροχιά τόσο κοντά στο αστέρι τους. Η θεωρία προτείνει ότι θα πρέπει να είναι πιο απομακρυσμένη, όπως είναι η περίπτωση με τον Δία. Μία δυνατότητα, τουλάχιστον για αυτή τη νέα ανακάλυψη, είναι ότι θα μπορούσε να έχει κάτι σχέση με το κοντινό δυαδικό σύστημα.
thecuriosityofcat
4/4/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου