Ο γραφίτης μπορεί να είναι υπεύθυνος για την σκούρα επιφάνεια του Ερμή

Κάτι στον πλανήτη Ερμή δεν έστεκε στους αστρονόμους: Είναι πολύ σκοτεινός. Πιο σκούρος από την Σελήνη, παρά το ότι περιέχει λιγότερο σίδηρο. Αλλά επιτέλους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν λύσει το μυστήριο και η ανακάλυψη ρίχνει φως στο συναρπαστικό παρελθόν του εσώτατου πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Ο Ερμής είναι γεμάτος με άνθρακα με τη μορφή του γραφίτη, ο ίδιος σε χρώμα σχιστόλιθος, υλικό με βάση τον άνθρακα που βάζουμε στα μολύβια μας. Επί πλέον, τα μπαλώματα του γραφίτη στην επιφάνεια του Ερμή σήμερα,  μπορεί να είναι τα εκτεθειμένα απομεινάρια ενός παχέος φλοιού άνθρακα που σχηματίστηκε από μια αρχαία λάβα στον ωκεανό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάτρικ Πεπλόφσκι του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς ανέλυσαν τα στοιχεία που έστειλε το σκάφος Messenger της NASA, λίγο πριν ολοκληρώσει την αποστολή του προσκρούοντας στον πλανήτη τον Απρίλιο του 2015.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι κάποτε όλη η επιφάνεια του Ερμή ήταν καλυμμένη από ένα στρώμα γραφίτη, που μπορεί να έφθανε και το ένα χιλιόμετρο σε πάχος. Σύμφωνα με τους ερευνητές είχε σχηματιστεί ένας εξωτερικός φλοιός στον Ερμή από γραφίτη ο οποίος κυριολεκτικά έπλεε πάνω σε ένα ωκεανό μάγματος. Οπως φαίνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε ένα μεγάλο μέρος αυτού του άνθρακα στα έγκατα του πλανήτη. Ομως η επιφάνειά του είναι ιδιαίτερα σκούρα ακόμη, καθώς ποσότητες γραφίτη παρέμειναν και ανακατεύτηκαν με πετρώματα. 

Η μελέτη υπογραμμίζει πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, ο οποίος έχει δεχτεί επισκέψεις μόνο από δύο διαστημικές αποστολές. Είναι ένας κόσμος πολύ πιο ξένος προς εμάς από τον Πλούτωνα, παρότι είναι 3.000.000.000 μίλια πιο κοντά στη Γη.  Αλλά εάν μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτόν τον παράξενο μικρό πλανήτη θα μπορούσαμε να ρίξουμε φως σχετικά με τους τύπους των κόσμων που θα περιμέναμε να βρούμε σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα.
thecuriosityofcat
8/3/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου