Ηφαίστεια μπορεί να προκάλεσαν την μετακίνηση των πόλων της Σελήνης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature αναφέρει την ανακάλυψη ενός σπάνιου γεγονότος, ότι η Σελήνη αργά μετακινήθηκε από τον αρχικό της άξονα κατά τουλάχιστον έξι μοίρες περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο Matt Siegler στο Πανεπιστήμιο του Southern Methodist στο Ντάλας, και οι συνεργάτες του έκαναν την ανακάλυψη, καθώς εξέταζαν παλιά δεδομένα της NASA,  υδρογόνο στους πόλους της Σελήνης. Το υδρογόνο, που ανιχνεύεται με τροχιακά όργανα, θεωρείται ότι είναι σε μορφή πάγου κρυμμένο από τον ήλιο σε κρατήρες γύρω από τον βόρειο και νότιο πόλο του φεγγαριού. Η έκθεση στο άμεσο φως του ήλιου προκαλεί το λιώσιμο του πάγου, έτσι ώστε αυτός ο πάγος  ίσως δισεκατομμυρίων ετών, είναι ένας πολύ ευαίσθητος δείκτης του παρελθόντος προσανατολισμού του φεγγαριού. 

"Ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι τα αντικείμενα στον ουρανό ήταν πάντα έτσι,  όπως τα βλέπουμε τώρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το "πρόσωπο" της Σελήνης που είναι τόσο οικείο σε μας,  κάποτε άλλαξε", είπε ο Siegler , ο οποίος είναι επίσης ένας επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πλανητικών Επιστημών, στο Tucson,  στην Αριζόνα.

"Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, η θέρμανση μέσα στο εσωτερικό της Σελήνης προκάλεσε το "πρόσωπο" που βλέπουμε, να μετατοπιστεί προς τα πάνω, καθώς ο πόλος φυσικά άλλαξε θέσεις», είπε. «Θα ήταν σαν ο άξονας της Γης να μεταφέρθηκε από την Ανταρκτική προς την Αυστραλία".

Η αιτία για την κλίση του άξονα και την μετατόπιση των πόλων πιστεύεται ότι είναι η αρχαία γεωλογική και ηφαιστειακή δραστηριότητα κάτω από τη μεγαλύτερη σεληνιακή θάλασσα, τον «Ωκεανό των Καταιγίδων», που βρίσκεται στη φωτεινή πλευρά του δορυφόρου μας (και όπου σχηματίζεται η ψευδαίσθηση ενός ανθρώπινου προσώπου). Η μετακίνηση των έξι μοιρών ή περίπου 200 χιλιομέτρων δεν έγινε απότομα, αλλά αργά, σε διάστημα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών.

Η υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα έλιωσε ένα τμήμα του μανδύα της Σελήνης (του στρώματος κάτω από τον φλοιό), ωθώντας το στην επιφάνεια, όπου σχημάτισε τις σημερινές τεράστιες εκτάσεις βασαλτικής λάβας. Παράλληλα, εκτός από το να αλλάξει το «πρόσωπο» του φεγγαριού, αυτή η σημαντική μετατόπιση μάζας προκάλεσε και τη σταδιακή μετατόπιση του σεληνιακού άξονα.


«Η ίδια αιτία που δημιούργησε τη σκούρα λάβα, η οποία σχημάτισε το "πρόσωπο του ανθρώπου" στο φεγγάρι, ευθύνεται επίσης για την μετατόπιση του άξονα - και έχει καταγραφεί στους πολικούς πάγους της Σελήνης» δήλωσε ο Ζίγκλερ.


Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αυτό εξηγεί, επίσης, γιατί κάποτε οι πόλοι του φεγγαριού είχαν πολύ περισσότερους πάγους από ό,τι σήμερα. Λόγω της μετατόπισης των πόλων, ένα μεγάλο μέρος των πάγων έπαψαν να είναι κρυμμένοι από τον ήλιο και έλιωσαν.


Οι προηγούμενες μελέτες πάντως εκτιμούσαν ότι ο άξονας της Σελήνης μπορεί να είχε «γείρει» πολύ περισσότερο, έως και 35 μοίρες σε σχέση με την αρχική θέση του. Συνεπώς το ζήτημα παραμένει μάλλον ανοιχτό, εωσότου συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία. Μέχρι στιγμής, τα μόνα άλλα σώματα στο ηλιακό σύστημά μας που πιστεύεται ότι έχουν γνωρίσει στο παρελθόν παρόμοια μετακίνηση του άξονα περιστροφής και των πόλων τους, είναι η Γη, ο 'Αρης, ο δορυφόρος Εγκέλαδος του Κρόνου και ο δορυφόρος Ευρώπη του Δία. 


Η ανακάλυψη του Siegler ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω ανακαλύψεις γύρω από ένα ακόμα βαθύτερο ερώτημα-μυστήριο, του γιατί υπάρχει νερό στο φεγγάρι και στη Γη. 

Επιστημονική θεωρία γύρω από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος αξιώνει ότι το νερό δεν θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί πολύ πιο κοντά στον ήλιο από τον Δία, είπε ο Siegler.

"Δεν ξέρουμε από που προήλθε το νερό της Γης . Φαίνεται να έχει έρθει από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα και μετά από τον σχηματισμό της Γης και της Σελήνης. Πάγος σε άλλα σώματα , όπως το φεγγάρι ή τον Ερμή, θα μπορούσε να μας δώσει μια ένδειξη για την προέλευσή του"

"Το γεγονός ότι ο σεληνιακός πάγος συσχετίζεται τόσο καλά με την αληθινή πολική περιστροφή, σημαίνει ότι προηγείται, κάνοντας τον πάγο πολύ αρχαίο".

"Ο πάγος μπορεί να είναι μια κάψουλα του χρόνου από την ίδια πηγή που τροφοδότησε το αρχικό νερό στη Γη", είπε επίσης ο Siegler. "Ο αρχαίος πάγος από την Σελήνη θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε αυτό το βαθύ μυστήριο."

thecuriosityofcat
24/3/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου