Ένας "καυτός" εξωπλανήτης με ιδιαίτερα εκκεντρική τροχιά

Η τροχιά ενός από τους πιο ασταθείς εξωπλανήτες που είναι γνωστοί, που μπορείς να δεις την άνοδο και την πτώση της θερμοκρασίας εκατοντάδες βαθμούς μέσα σε λίγες ώρες, έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες της NASA.

Έξω από το ηλιακό σύστημα υπάρχουν κοντά στους 2.000 εξωπλανήτες, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί ως ¨"καυτοί ' Δίες, λόγω των αερίων της ατμόσφαιράς τους και της πού υψηλής θερμοκρασία τους λόγω του ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο.

Ωστόσο, ένας πλανήτης που απέχει 190 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Μεγάλης Αρκτου, εντοπίστηκε από τον φακό του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA, λόγω της "εξωφρενικά εκκεντρικής" 111 ημερών τροχιάς του γύρω από το άστρο του.
Ο πλανήτης αυτός ονομάστηκε HD 80606 b και αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να τον μελετήσουν διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για τον πιο παράξενο από τους περίπου δύο χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Ο HD 80606 b ακολουθεί μια… ιδιόρρυθμη τροχιά η οποία είναι πρωτοφανής για πλανήτη και θυμίζει εκείνη των κομητών.

Τον εξωπλανήτη μελέτησε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Space Telescope Science Institute και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ.

Ο HD 80606 b υπολογίζεται ότι είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Δία και όταν βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο η θερμοκρασία του ξεπερνάει τους χίλιους βαθμούς Κελσίου.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές ο HD 80606 b ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε 111 μέρες. Ομως αυτή η τροχιά του HD 80606 b είναι εκκεντρική και προσομοιάζει αυτή των κομητών. Πιο συγκεκριμένα ο πλανήτης για 100 μέρες ακολουθεί μια πορεία μακριά από το μητρικό του άστρο και ξαφνικά κάνει μια στροφή και πλησιάζει κοντά σε αυτό, μια συμπεριφορά που έχουν οι κομήτες.

Κάποια στιγμή μάλιστα ο HD 80606 b πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής το άστρο και πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από αυτό σε διάστημα μόλις 20 ωρών! «Αν η Γη επρόκειτο να πλησιάσει τόσο κοντά στον Ήλιο, πολύ σύντομα θα έχανε την ατμόσφαιρά της και η επιφάνειά της θα μετατρεπόταν σε λιωμένο μάγμα» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal». 

Μόλις ολοκληρώσει αυτή την καυτή του βόλτα γύρω από το άστρο ο HD 80606 b κάνει ένα.. άλμα και επιστρέφει στην απομακρυσμένη από το άστρο περιοχή που κινείται τον περισσότερο χρόνο. Επίσης οι ερευνητές  υπολόγισαν την ταχύτητα περιστροφής γύρω από το άξονα του, δηλαδή τη διάρκεια της μέρας του, και βρήκαν ότι είναι περίπου 90 ώρες.

Στο τέλος της κάθε τροχιάς ο εξωπλανήτης εναλλάσσεται "πυρετωδώς" κοντά στο άστρο του, με αποτέλεσμα μαζικές καταιγίδες υψηλής θερμότητας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο γίγαντας του φυσικού αερίου είναι ένα παράδειγμα ενός πλανήτη που μεταναστεύει, ο οποίος κάποια μέρα θα δεί την τροχιά του να γίνεται λιγότερο έντονη λόγω της βαρυτικής έλξης των γύρω πλανητών και άστρων.
thecuriosityofcat
29/3/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου