Αστρονόμοι ανίχνευσαν επαναλαμβανόμενα ραδιοκύματα FRB

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες ανέφεραν ένα τεράστιο βήμα στο κυνήγι των μυστηριωδών κοσμικών φαινομένων γνωστών ως  «γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Bursts-FRB). Τώρα, όμως, τα αποτελέσματά τους είναι υπό αμφισβήτηση. Εν μέσω αυτής της διαμάχης, μια νέα μελέτη έρχεται να οξύνει τις αντιθέσεις.

Για πρώτη φορά,ανίχνευσαν ένα FRB που επαναλαμβάνεται. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Nature, παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι  τα FRBs προέρχονται από μια πηγή διαφορετική από μαζική σύγκρουση αστέρων που προτείνεται από τους ερευνητές της περασμένης εβδομάδας.

Τα FRBs εμφανίζονται από το πουθενά, ως μια ξαφνική αύξηση της δύναμης του ραδιοφάσματος. Στη συνέχεια, μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα, από όπου και αν προέρχονται, ποτέ δεν γυρίζουν πίσω. Έχουν πάρει το όνομα «γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων», αλλά κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος για αυτό που τις παράγει

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν ανιχνεύσει τέτοιες σπάνιες ραδιο-εκρήξεις ως συμβάντα «μια κι έξω» και ποτέ ως επαναλαμβανόμενα φαινόμενα. Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα την πηγή των «σημάτων» αυτών και μέχρι να δοθεί απάντηση οι θεωρίες θα είναι πολλές και φυσικά κάποιοι θα αναφέρουν ότι πρόκειται για προϊόν προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.

Ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τη Λάουρα Σπίτλερ του γερμανικού Ινστιτούτου Ραδιο-Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ανέφεραν ότι η πηγή του φαινομένου πρέπει να είναι κάποιο υπερβολικά ισχυρό αντικείμενο, που περιοδικά παράγει τέτοιες ραδιο-εκρήξεις σε διάστημα μικρότερο του λεπτού.

Οι εκλάμψεις FRB, που διαρκούν ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου αλλά είναι πολύ ισχυρές, προβληματίζουν τους επιστήμονες. Για πρώτη φορά εντοπίσθηκε μια τέτοια «έκρηξη» πριν περίπου δέκα χρόνια, αλλά παραμένει άγνωστο τι τις προκαλεί. Έχει προταθεί ως εξήγηση η έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ-νόβα), η βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα νετρονίων (πάλσαρ) σε μια μαύρη τρύπα ή μια έκρηξη ακτίνων-γάμα.

Ομως η ανακάλυψη επαναλαμβανόμενων σαν φλας FRB για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο -το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, με διάμετρο 305 μέτρων- περιπλέκει τα πράγματα και αναζητάται πλέον μια πιο «εξωτική» πηγή προέλευσης.

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα σουπερνόβα και οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα ήταν το ίδιο, αλλά μετά μάθαμε ότι προέρχονται από διαφορετικούς τύπους γεγονότων», λέει ο Σλάβκο Μπογκντάνοφ, συν-συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια."Θα μπορούσε να είναι η περίπτωση που τα FRBs προέρχονται από τουλάχιστον δύο διαφορετικές ποικιλίες φυσικών φαινομένων. Έτσι, το επόμενο προφανές βήμα είναι να βρούμε περισσότερα από αυτά, και να εξετάσουμε τα άλλα που έχουμε ήδη βρει και να δούμε αν επαναλαμβάνονται. Αυτό θα μας βοηθήσει να μάθουμε από που προέρχονται και τι είναι το καθένα! "
thecuriosityofcat
3/3/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου