Λεπτομερής χάρτης του Άρη σε περίπτωση που θέλετε να τον ...περπατήσετε

Η βρετανική γεωγραφική υπηρεσία εξέδωσε έναν λεπτομερέστατο χάρτη για τον κόκκινο πλανήτη, βασιζόμενη στα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η NASA, για την περίπτωση που θέλει κάποιος να... περπατήσει στον Άρη

Είστε για μια βόλτα στον Άρη; Δεν υπάρχει λόγος να το καθυστερείτε, υπάρχει μέχρι και χάρτης πια για να... αποφύγετε τις κακοτοπιές!

Η βρετανική γεωγραφική υπηρεσία βλέπει ως φαίνεται πολύ μπροστά και εξέδωσε τον πρώτο χάρτη επιφανείας για τον Κόκκινο Πλανήτη, βασιζόμενη σε όσα στοιχεία έχει δημοσιοποιήσει έως σήμερα η NASA.

Ο χάρτης αναρτήθηκε στο Flickr και καλύπτει σχεδόν τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επιφάνεια του Άρη, ενώ έχει δημιουργηθεί σε κλίμακα ένα προς 4 εκατομμύρια. Ο χαρτογράφος Chris Wesson σχεδίασε τον χάρτη μέσα σε μερικούς μήνες και έχει συμπεριλάβει όλα τα γνωστά σημεία του πλανήτη, όπως το  Mars Pathfinder στα βορειοδυτικά και το Opportunity rover, ανατολικά της περιοχής Margaritifer. Πρόκειται για τον πρώτο «εξωγήινο» χάρτη που σχεδιάζει η βρετανική υπηρεσία.

«Για την ακρίβεια, χρησιμοποίησα παρόμοια μέθοδο με την οποία φτιάχνουμε τους χάρτες της Γης» είπε ο χαρτογράφος στο BBC.

Πάντως, αντίθετα με ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, ο χάρτης δεν είναι... κόκκινος και η εξήγηση από τον Wesson είναι απλή: «Δεν είναι κάθε χάρτης της Γης μπλε και πράσινος, σωστά»;
Ο χάρτης του Άρη από την βρετανική γεωγραφική υπηρεσία

πηγή
17/2/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου