Η πρώτη ανίχνευση ατμόσφαιρας εξωπλανήτη

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι σούπερ-Γαίες είναι οι πιο άφθονοι πλανήτες στο γαλαξία μας. Ο όρος περιγράφει οποιονδήποτε κόσμο είναι βαρύτερος από τη Γη, αλλά δεν είναι τόσο ογκώδης και βαρύς όσο οι γίγαντες αερίου όπως ο Κρόνος και ο Δίας.

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι έχουν καταφέρει μια άμεση μέτρηση των αερίων που υπάρχουν σε έναν πλανήτη "υπερ-Γαία" σε τροχιά γύρω από ένα άστρο.

Βρήκαν αποδείξεις για το υδρογόνο και το ήλιο στην ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς νερό.
Ονομάζεται 55 Cancri e, είναι ένας βραχώδης πλανήτης, δύο φορές το μέγεθος της Γης και οκτώ φορές τη μάζα της- αλλά με τροχιές ασυνήθιστες κοντά στο άστρο του, με μια πλήρη περιφορά σε μόλις 18 ώρες και στην επιφάνεια του θερμοκρασίες άνω των 2,000C. Ο 55 Cancri e είναι «κλειδωμένος» από άποψη περιφοράς, δηλαδή έχει στραμμένη μόνιμα την ίδια πλευρά στο άστρο του, συνεπώς δεν εμφανίζει εναλλαγή φωτός και σκότους.

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το δυαδικό σύστημα 55 Cancri με το ένα εκ των δύο άστρων του συστήματος να ανήκει στην ίδια κατηγορία άστρων με τον Ηλιο. Το 2004 οι αστρονόμοι άρχισαν να εντοπίζουν πλανήτες στο εν λόγω σύστημα και μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πέντε πλανήτες. Ενας από αυτούς είναι ο 55 Cancri e.  

Πριν από ένα χρόνο ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Μπράις-Ολιβιέ Ντεμορί του ιστορικού Εργαστηρίου Κάβεντις του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ χρησιμοποίησε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA για να ανιχνεύσει θερμικές εκπομπές από τον πλανήτη 55 Cancri e. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη μεταβάλλεται εντυπωσιακά και κυμαίνεται από τους χίλιους ως τους 2.700 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν «το θερμόμετρο τρελαίνεται» στον συγκεκριμένο εξωπλανήτη, αυτό οφείλεται στο ότι παράγονται τεράστιες στήλες αερίων και σκόνης, οι οποίες περιοδικά σκεπάζουν την επιφάνειά του. Ίσως μάλιστα -λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας- η επιφάνεια του πλανήτη κατά διαστήματα να λιώνει και μετά να στερεοποιείται πάλι. Πιθανώς, η γεωλογική αυτή δραστηριότητα έχει ηφαιστειακή προέλευση, πολύ μεγαλύτερη μάλιστα από εκείνη στην Ιώ, τον δορυφόρο του Δία, που είναι το πιο ενεργό γεωλογικό ουράνιο σώμα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Αγγελο Τσιάρα διδακτορικό φοιτητή του τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του University College London κατάφερε να αναλύσει την ατμόσφαιρα του 55 Cancri e. «Είναι συναρπαστικά τα αποτελέσματα της έρευνας μας επειδή για πρώτη φορά εντοπίζονται τα αέρια που υπάρχουν σε μια υπερ-Γαία. Η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι ο 55 Cancri e περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και ήλιου τα οποία πιστεύουμε ότι προέρχονται από το νεφέλωμα από το οποίο σχηματίστηκε ο πλανήτης» αναφέρει ο κ.Τσιάρας στο άρθρο της μελέτης που δημοσιεύεται στην  επιθεώρηση «Astrophysical Journal».
17/2/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου