Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερης διάρκειας αστρική έκλειψη - Διαρκεί 3,5 χρόνια

Θα μπορούσατε να ζήσετε σε έναν κόσμο όπου, μία φορά κάθε 69 χρόνια, ο ήλιος εξαφανίζεται σχεδόν εντελώς για τρία έτη και έξι μήνες;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα δυαδικό σύστημα αστέρων, δύο αστέρια σε τροχιά το ένα με το άλλο,  σε απόσταση 100 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς που μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα νέο ρεκόρ, για τη μεγαλύτερη γνωστή αστρική έκλειψη και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ εκλείψεων.

Πρόκειται για νέο ρεκόρ διάρκειας έκλειψης, αλλά και χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές εκλείψεις.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μακρόχρονης έκλειψης ήταν ένα κοντινότερο γιγάντιο άστρο, το Epsilon Aurigae (Έψιλον Ηνιόχου), σε απόσταση 2.200 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο εμφανίζει έκλειψη διάρκειας 640 έως 730 ημερών κάθε 27 χρόνια.

Η ανακάλυψη, που αφορά το ερυθρό γιγάντιο άστρο TYC 2505-672-1 και ένα δεύτερο άστρο-συνοδό, έγινε από αστρονόμους των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Τενεσί και θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Astronomical Journal». 

To TYC-2505-672-1 είναι τόσο μακριά,  ώστε η ποσότητα των δεδομένων που οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να εξάγουν από τις εικόνες ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, κατάφεραν να εκτιμήσουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας του συνοδού του αστεριού και διαπίστωσαν ότι είναι περίπου 2.000 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από την επιφάνεια του ήλιου. Σε συνδυασμό με την παρατήρηση ότι φαίνεται να είναι λιγότερο από το μισό της διαμέτρου του ήλιου τους οδήγησε να προτείνουν ότι είναι ένας κόκκινος γίγαντας που τα εξωτερικά στρώματά του απογυμνώθηκαν και ότι αυτό το υλικό μπορεί να ευθύνεται για το δίσκο συσκότισης. Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι γι αυτό.

Για να παραχθεί το διάστημα των 69 ετών μεταξύ των εκλείψεων, οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε τροχιά σε μια εξαιρετικά μεγάλη απόσταση, περίπου 20 αστρονομικές μονάδες, που είναι περίπου η απόσταση μεταξύ του Ήλιου και του Ουρανού. 

Αυτή τη στιγμή ακόμα και τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια, δεν μπορούν να αναλύσουν ανεξάρτητα τα δύο αντικείμενα, ας ελπίσουμε ότι, η τεχνολογική πρόοδος θα κάνει ότι είναι δυνατόν μέχρι το ... 2080, όταν συμβεί η επόμενη έκλειψη.
thecuriosityofcat
18/2/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου