Το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα που βρέθηκε ποτέ

Οι αστρονόμοι μελετώντας ένα μοναχικό πλανήτη να παρασύρεται μέσα στο χώρο, ανακάλυψαν τη ...μαμά του. Ένα άστρο ένα τρισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά. Ο πλανήτης, γνωστός ως 2MASS J2126-8140, έχει μια τροχιά γύρω από άστρο του, που χρειάζεται σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια για να συμπληρώσει μια περιστροφή γύρω από αυτό και είναι περισσότερο από 140 φορές μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα. Αυτό το καθιστά εύκολα το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα που έχει βρεθεί ποτέ.

Η ανακάλυψη

Το 2008 οι κυνηγοί εξωπλανητών ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ακόμη σε απόσταση περίπου 105 ετών φωτός από εμάς. Επρόκειτο για ένα γίγαντα αερίου με μάζα 12-15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Ο πλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία 2MASS J2126−8140 και θεωρήθηκε ένας από τους περίπου 45 «ορφανούς» εξωπλανήτες. 

Πρόκειται για πλανήτες που βρίσκονται απομονωμένοι σε κάποια περιοχή του Διαστήματος έχοντας για διαφόρους λόγους εγκαταλείψει το πλανητικό σύστημα στο οποίο δημιουργήθηκε. Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο πλανήτης 2MASS J2126−8140 ανήκει σε πλανητικό σύστημα απλά βρίσκεται σε πρωτοφανή απόσταση από το μητρικό του άστρο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο πλανήτης κινείται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρισεκατομμυρίων χλμ. από αυτόν! Ο πλανήτης βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση από το μητρικό του άστρο, το TYC 9486-927-1, που χρειάζεται ένα εκατομμύριο (γήινα) έτη για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό της τρομερής απόστασης που χωρίζει τα δύο σώματα ότι το φως του άστρου χρειάζεται ένα μήνα για να φτάσει στον πλανήτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το φως του Ηλιου χρειάζεται περίπου πέντε ώρες για να φτάσει στον Πλούτωνα.

Οπως είναι ευνόητο έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο σε εύρος πλανητικό σύστημα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να βρουν απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκε. 

Ο αστρονόμος Simon Murphy από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και οι συνεργάτες του αποκάλυψε το μυστικό της σχέσης μεταξύ του πλανήτη και του άστρου αφού παρατηρήσε ότι και τα δύο βρίσκονται σε απόσταση 100 ετών φωτός από τη Γη. 

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σχηματίστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως το ηλιακό μας σύστημα, από ένα μεγάλο κοσμικό δίσκο σκόνης και αερίου που σχηματίζεται γύρω από το μητρικό άστρο ,"  είπε ο Murphy σε συνέντευξη Τύπου.

Αντ 'αυτού, η ομάδα υποψιάζεται το δίδυμο άστρο-πλανήτης, γεννήθηκαν σχετικά πρόσφατα (10 έως 45.000.000 χρόνια πριν, σε σύγκριση με τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια), και ότι σχηματίζεται από «ένα νήμα αερίου που τους ώθησε στην ίδια κατεύθυνση », λέει ο Murphy.

"Δεν πρέπει να έχουν ζήσει τη ζωή τους σε ένα πολύ πυκνό περιβάλλον. Είναι τόσο δυσδιάκριτα συνδεδεμένα μεταξύ τους που οποιαδήποτε κοντινό άστρο θα είχε διαταράξει τη τροχιά τους εντελώς."

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society». (με πληροφ. popsci)
26/1/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου