Μια τεράστια μαύρη τρύπα σκίζει κυριολεκτικά τον πιο φωτεινό Γαλαξία του σύμπαντος

Ο πιο λαμπρός γαλαξίας στο γνωστό σύμπαν κυριολεκτικά διαλύεται. Ο γαλαξίας που ονομάζεται W2246-0526 βρίσκεται περίπου 12,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός σε απόσταση από τη Γη, και μια εξαιρετικά τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του, φαίνεται να τρώει ένα μεγάλο μέρος της ύλης του Γαλαξία, ανακοίνωσε η NASA την Παρασκευή. 

Τον γαλαξία εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE το 2015. Η μαύρη τρύπα τον κάνει να λάμπει στα πέρατα του Κόσμου αλλά και ταυτόχρονα τον διαλύει!

Ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας τη συστοιχία τηλεσκοπίων Large Millimeter/submillimeter Array στην έρημο Ατακάμα της Χιλής υποστηρίζει ότι ο γαλαξίας W2246-0526 εμφανίζει χαρακτηριστικά κβάζαρ. Με τον όρο κβάζαρ οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν μια κατάσταση στην οποία εισέρχονται ορισμένες φορές γιγάντιες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο γαλαξιών. Οταν μεγάλες ποσότητες ύλης συγκεντρώνονται γύρω από μια μελανή οπή και την τροφοδοτούν εκλύονται τρομακτικές  ποσότητες ενέργειας που γίνεται ορατή στα πέρατα του Σύμπαντος. Έτσι, στη διάρκεια αυτής της ο γαλαξίας που την φιλοξενεί είναι το πιο φωτεινό αντικείμενο στο Σύμπαν, εκατοντάδες φορές λαμπρότερο από άλλους γαλαξίες, ακόμη κι αν αυτοί περιέχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η λάμψη του γαλαξία W2246-0526 είναι σύμφωνα με τους ερευνητές αντίστοιχη με εκείνη 300 τρισ. άστρων σαν τον Ηλιο! Ομως η λάμψη αυτή έχει ημερομηνία λήξης καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται ένα μέρος της ύλης του W2246-0526 θα απορροφηθεί από την μελανή οπή και το υπόλοιπο πιθανώς θα αποδράσει σε διάφορες κατευθύνσεις μακριά από αυτόν. H ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters».
18/1/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου