Υποθαλάσσια ηφαίστεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο λειώσιμο της «χιονόμπαλας» Γης

Τι ρόλο έπαιξαν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια στην αλλαγή των συνθηκών κατά τη διάρκεια της «χιονόμπαλας» Γης ("Snowball Earth")  που βοήθησε στην έναρξη της ζωής στον πλανήτη Γη;

Αρκετά σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα ζέστανε την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, όταν ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Γης ήταν καλυμμένο με πάγο - και αυτό ήταν επαρκές για να λιώσει γρήγορα το κάλυμμα πάγου και να βοηθήσει καταλυτικά στην έναρξη της ζωής των ζώων στον πλανήτη.

Η θεωρία

Πριν από εκατοντάδες εκ. έτη η Γη κυριολεκτικά πάγωσε και κάποια στιγμή μετά από μερικές δεκάδες εκ. έτη ξεπάγωσε και η ζωή άρχισε να εξαπλώνεται και να εξελίσσεται. 

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι πριν από περίπου 720 εκατ. έτη η Γη βίωσε μια σφοδρή εποχή παγετώνων κατά την οποία η επιφάνεια του πλανήτη καλύφθηκε με πάγους σε ποσοστό που άγγιξε το 100%! Μάλιστα, οι επιστήμονες προσέδωσαν στον πλανήτη μας για τη συγκεκριμένη περίοδο τον χαρακτηρισμό «Χιονόμπαλα Γη». Οι συνθήκες εκείνη την περίοδο ήταν τέτοιες που στον Ισημερινό η μέση θερμοκρασία ήταν -20 βαθμούς Κελσίου.

Οπως είναι ευνόητο, το μεγαλύτερο ποσοστό των μορφών ζωής που υπήρχαν στον πλανήτη εξοντώθηκε. Επέζησαν μόνο όσες μορφές ζωής κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στα λιγοστά μικρής έκτασης ανοίγματα των πάγων που υπήρχαν σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές. Στον πυθμένα αυτών των περιοχών υπήρχαν θερμές πηγές που έλιωναν τους πάγους στην επιφάνεια των υδάτων δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο κάποιες μορφές ζωής μπόρεσαν να επιβιώσουν.   

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανέπτυξαν μια νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία υποθαλάσσια ηφαίστεια εξερράγησαν δημιουργώντας αλυσιδωτές χημικές διεργασίες. Αυτές οι χημικές διεργασίες απέκτησαν τελικά τον ρόλο γεωμηχανικής παρέμβασης στον πλανήτη μας. Οι χημικές διεργασίες οδήγησαν στην εμφάνιση μέσα στις θάλασσες αρχικά οργανικών ενώσεων και αργότερα κάποιων μικροσκοπικών φυτών που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου και άλλων στοιχείων. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ήταν ικανό να οδηγήσει στο λιώσιμο του μεγαλύτερου μέρους των πάγων στον πλανήτη αλλά και ταυτόχρονα πολύ φιλικό στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής σε αυτόν.    
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Geoscience.
19/1/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου