Γιατί η SpaceX αλλάζει την τοποθεσία προσγείωσης του πυραύλου της

Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρήσει μια άλλη, πιο δύσκολη, προσγείωση πυραύλου στις 17 Ιανουαρίου. 

Ο πύραυλος Falcon 9 έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια με τον δορυφόρο Jason-3 της NASA  επί του σκάφους. Αυτή τη φορά ο πύραυλος θα επιστρέψει σε ένα "drone πλοίο" (μια αυτόνομη πλωτή εξέδρα) στον ωκεανό και όχι με εφαλτήριο στη γη όπως στην τελευταία επιτυχή προσγείωση τους στις 21 Δεκεμβρίου.

Η νέα προσπάθεια, περίπου έναν μήνα μετά την προσγείωση του πυραύλου, θα λάβει χώρα στις 17 Ιανουαρίου, με την πλατφόρμα να βρίσκεται στον Ειρηνικό και τον πύραυλο Falcon 9 – ο οποίος θα φέρει δορυφόρο παρακολούθησης ωκεανού της NASA- θα εκτοξευθεί από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Δύο λεπτά μετά από την εκτόξευση, το πρώτο κομμάτι του πυραύλου θα αποκολληθεί, θα στρίψει, θα ενεργοποιήσει τους κινητήρες του για να επιβραδύνει την πτώση, θα βγάλει έξω τα «πόδια» του συστήματος προσγείωσης και θα αποπειραθεί να προσνηωθεί στην πλατφόρμα.

Αν τα καταφέρουν, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη προσγείωση πυραύλων στη θάλασσα.  Η προσγείωση έναν πύραυλο σε ένα drone πλοίο στη θάλασσα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι  σε σταθερό έδαφος. Η ίδια η θάλασσα είναι συνεχώς σε κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθείτε να προσγειώσετε έναν ήδη ασταθή πύραυλο σε μια ελαφρώς ασταθή πλατφόρμα. Όταν προσγειώνεται ένας πύραυλος, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά, έτσι πραγματικά θέλετε να περιορίσετε τον αριθμό των μεταβλητών που αλλάζουν συνεχώς.

Μέχρι τώρα η SpaceX έχει κάνει δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, αλλά αυτή τη φορά η εταιρεία διακατέχεται από ιδιαίτερη αισιοδοξία, λόγω της προαναφερθείσας επιτυχίας. Εάν η SpaceX τα καταφέρει, αυτό θα σημαίνει την απόκτηση αυξημένης ευελιξίας όσον αφορά στην ανάκτηση πυραύλων, μειώνοντας ακόμα παραπάνω το κόστος των αποστολών στο Διάστημα.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο αντικείμενο καταβάλλουν προσπάθειες και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος (ιδρυτή του Amazon) και η United Launch Alliance (Lockheed Martin/ Boeing).

Ο πύραυλος που προσγειώθηκε με επιτυχία στις 21 Δεκεμβρίου θα δοκιμαστεί στη Φλόριντα, αλλά δεν θεωρείται ότι πρόκειται να ξαναπετάξει. Ωστόσο, η SpaceX αναμένεται να δοκιμάσει την επανεκτόξευση πυραύλου που έχει επιστρέψει μέσα στο 2016.

Σημειώνεται πως η SpaceX έχει στο πρόγραμμά της πάνω από 60 αποστολές, συνολικής αξίας 8 δισ. δολαρίων.

Εάν η βροχή Ελ Νίνιο της  Καλιφόρνιας αποτύχει να καθυστερήσει την έναρξη, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια ακόμα πολυαναμενόμενη προσγείωση του πυραύλου της SpaceX .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου