Ένας 9ος πλανήτης μπορεί να παραμονεύει στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα

Ο αστρονόμος που βοήθησε να βγει ο Πλούτωνας από το  club των πλανητών πιστεύει ότι ένα πολύ μεγαλύτερο σώμα μπορεί να κρύβεται στις παρυφές του ηλιακού συστήματος.

Αν υπάρχει, ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, εκτιμάται ότι είναι ένας κόσμος αερίου περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη,  έγραψε ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) αυτή την εβδομάδα στην Astronomical Journal. Ίσως βρίσκεται σε τροχιά πολύ πέρα από τον Ποσειδώνα, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια απόσταση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Υπάρχουν ενδείξεις βάσει των προσομοιώσεων που έγιναν σε υπολογιστή ότι ο μυστηριώδης πλανήτης, ο οποίος αποκαλείται «9ος πλανήτη» –εφόσον υφίσταται– θα βρίσκεται σε τροχιά περίπου 20 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο σε σύγκριση με τη Γη.

Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν παρατηρήσει απευθείας τον πλανήτη.

«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ηλιακού μας συστήματος που παραμένει εκεί έξω για να το ανακαλύψουμε, το οποίο είναι αρκετά συναρπαστικό» επισήμανε ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν σε μια ανακοίνωση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο τεύχος του Astronomical Journal.
20/1/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου