Εφθασε στην Ευρώπη ο ιός Ζίκα

Κάτοικος  της Δανίας που ταξίδεψε εκτός της χώρας βρέθηκε θετικός για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από κουνούπι, μετέδωσε το δίκτυο DR της Δανίας, επικαλούμενο πληροφορίες  υγειονομικών αξιωματούχων.

Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Δανίας, του Όρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε την Νότια και την Κεντρική Αμερική, εστία του ιού. Μετά την δημοσιοποίηση της περίπτωσης του ασθενούς στη Δανία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσε ότι «εισαγόμενα» κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν επιβεβαιωθεί και στη Γερμανία και στη Βρετανία.

Η εξέλιξη αυτή έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής με εξαίρεση ίσως τον Καναδά και τη Χιλή. Η ανακοίνωση του ΠΟΥ σήμανε συναγερμό και στον Λευκό Οίκο. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε εκτάκτως συμβούλιο για να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν άμεσα δράση. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα και με εντατικό ρυθμό όλες οι σχετικές ενέργειες και διεργασίες (έρευνες, πειράματα κλπ) ώστε να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό κάποιες θεραπείες ή ακόμη και εμβόλιο που θα αντιμετωπίζουν τον επικίνδυνο ιό που έχει συνδεθεί και με κρούσματα συγγενούς μικροκεφαλίας σε βρέφη. 
27/1/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου