Ανακαλύφθηκε το πιο φωτεινό σούπερνοβα 50 φορές λαμπρότερο από τον Γαλαξία μας

Μια ομάδα αστρονόμων, συμπεριλαμβανομένων του Carnegie Benjamin Shappee, Nidia Morrell, και Ian Thompson, ανακάλυψαν το πιο φωτεινό σουπερνόβα που παρατηρήθηκε ποτέ, ονομάζεται ASASSN-15lh και βρίσκεται σε απόσταση 3.8 δισ. ετών φωτός από εμάς. Οι υπερκαινοφανείς είναι βίαιες αστρικές εκρήξεις και μερικά από τα φωτεινότερα αντικείμενα στον κόσμο. Καταγραφές τους υπάρχουν εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια. 

Εντός των τελευταίων δύο δεκαετιών μια σπάνια νέα κατηγορία αυτή των υπερ-φωτεινών σουπερνόβα έχει ανακαλυφθεί. Αυτά τα σούπερνοβα οποία λάμπουν εκατό μέχρι χίλιες φορές πιο φωτεινά από τα πιο κοινά-σουπερνόβα. Έχει θεωρηθεί ότι αυτά τα υπερ-φωτεινά σουπερνόβα τροφοδοτούνται από τα λεγόμενα magnetars αστέρια νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία, που με τον μαγνητισμό παρέχουν την κινητήρια δύναμη για την τεράστια φωτεινότητα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η περιστροφή του μαγνητικού πεδίου μεγεθύνει την ενέργεια της έκρηξης, αυξάνοντας την φωτεινότητα.

Όσο και να ακούγεται αντιφατικό, τα υπέρ-φωτεινά σουπερνόβα είναι δύσκολο για τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σπάνια και τείνουν να σχηματίζουν γαλαξίες σε χαμηλή φωτεινότητα με έντονο σχηματισμό των άστρων, ενώ οι έρευνες του ουρανού που έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσουν σουπερνόβα φωτεινούς γαλαξίες με χαμηλούς ρυθμούς σχηματισμού αστέρων.

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν υπερ-φωτεινό σουπερνόβα ανακαλύφθηκε από την All Sky Automated Survey for SuperNovae team (ASAS-SN),, μια διεθνή συνεργασία που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία χρησιμοποιεί ένα δίκτυο τηλεσκοπίων 14 εκατοστών σε όλο τον κόσμο για να ανιχνεύσει το ορατό ουρανό κάθε δύο ή τρεις νύχτες ψάχνοντας για πολύ φωτεινά σουπερνόβα. Η αυτοποιημένη έρευνα , είναι σε θέση να βρει ένα κανονικό σουπερνόβα σε αποσταση περίπου 350 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

"Στις 14 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, εντοπίσαμε μια νέα έκρηξη σε ένα γαλαξία από μια άγνωστη απόσταση", δήλωσε ο Shappee. "Οι επόμενες παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται στο Παρατηρητήριο Las Campanas από τον Nidia Μορέλ και τον Ian Thompson-επέτρεψε στην ομάδα να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του σουπερνόβα ASAS-SN-15lh."

Φάσματα του σουπερνόβα ταίριαζαν με εκείνα των άλλων υπερ-φωτεινών σουπερνόβα φτωχών σε υδρογόνο. Αλλά χρειάστηκε μέχρι να διεξαχθεί η μελέτη του Subo Dong στο Kavli Institute for Astronomy and Astrophysics (KIAA)  στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την υπόλοιπη ομάδα για να συνειδητοποιήσουν πόσο ασυνήθιστο είναι το συγκεκριμένο σουπερνόβα. Είναι δύο φορές πιο φωτεινό από οποιαδήποτε σουπερνόβα ανακαλύφθηκε στο παρελθόν.

 Στην πραγματικότητα, το ASAS-SN-15lh στην κορυφή ήταν σχεδόν 50 φορές πιο φωτεινό από ό, τι το σύνολο του Γαλαξία μας. Η λαμπρότητα του είναι 570 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου ή 20 δισ. φορές πιο λαμπρό από όσο όλα μαζί τα περίπου 100 δισ. άστρα του γαλαξία μας!  Η έκρηξη του ASASSN-15lh απελευθέρωσε 200 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώνουν συνήθως οι εκρήξεις σουπερνόβα. Οι ειδικοί εικάζουν ότι μια τέτοια έκρηξη πιθανώς να έχει προέλθει από την αυτοκαταστροφή γιγάντιων άστρων, άστρων με μάζα πολλαπλάσια από εκείνη των μεγαλύτερων άστρων που γνωρίζουμε στο σημερινό Σύμπαν

Επίσης, καθόρισαν ότι ο γαλαξίας όπου ο ASASSN-15lh σχηματίζεται είναι πολύ άτυπος για ένα υπερ-φωτεινό σουπερνόβα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτοί οι τύποι των υπερκαινοφανών σχηματίστηκαν. Ο Γαλαξίας αυτός δεν είναι ο τυπικής χαμηλής φωτεινότητας, όπως οι άλλοιγαλαξίες όπου οι προηγούμενοι υπερ-φωτεινοί σουπερνόβα έχουν εντοπιστεί. Ο Γαλαξίας ASAS-SN-15lh είναι, στην πραγματικότητα, πιο φωτεινός από το δικό μας Γαλαξία.

"Το εκπληκτικό ποσό της ενέργειας που απελευθερώνεται από αυτό το σουπερνόβα ισχυροποιεί τη θεωρία σχηματισμού των magnetar," εξήγησε ο Shappee. «Περισσότερη μελέτη, θα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την πηγή τροφοδοσίας αυτού του εκπληκτικού αντικειμένου και κατά πόσον υπάρχουν και άλλα παρόμοια σουπερνόβα εκεί έξω στο σύμπαν." Τα πορίσματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.
Eva Cat
thecuriosityofcat
15/1/2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου