Ο πύραυλος της SpaceX έγραψε ιστορία με την κάθετη προσγείωσή του στη Γη (video)

Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τις διαστημικές αποστολές από ιδιωτικές εταιρείες στο Διάστημα, με το επίτευγμα της SpaceX του Έλον Μασκ: Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει έναν από τους μεγάλους στόχους της: Την επιτυχή εκτόξευση στο Διάστημα, επιστροφή και κάθετη προσγείωση πυραύλου, με δυνατή την επαναχρησιμοποίησή του. Για πρώτη φορά πύραυλος εστάλη σε τροχιά και επέστρεψε άθικτος στη Γη.

Ιστορία έγραψε τα ξημερώματα της Τρίτης ο πύραυλος της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας, SpaceX καθώς για πρώτη φορά πύραυλος εστάλη σε τροχιά και επέστρεψε άθικτος στη Γη.

Αφού μετέφερε 11 δορυφόρους στο διάστημα για την εταιρεία ORBCOMM, το βασικό επαναχρησιμοποιούμενο τμήμα του πυραύλου έκανε «στροφή» και επέστρεψε με μια άψογη κατακόρυφη προσγείωση σε αεροπορική βάση.

Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να στείλει στο διάστημα άλλο υλικό τον Ιούνιο, αλλά απέτυχε, ενώ το φορτίο, που προοριζόταν για τον Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό, καταστράφηκε.

Ο νέος πύραυλος, με ύψος 23 ορόφων, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 03:29 ώρα Ελλάδας, με τη βάση του πυραύλου να επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα και να προσγειώνεται 9,6 χιλιόμετρα (6 μίλια) από το σημείο εκτόξευσης.

Πρόκειται για μια κομβική στιγμή καθώς εκτιμάται ότι αν η επιστροφή άθικτων πυραύλων στη Γη καταστεί εφικτή θα μειωθεί δραματικά το κόστος αντίστοιχων επιχειρήσεων.Η Space Exploration Technologies (SpaceX) έχει έδρα στην Καλιφόρνια και διευθυντή τον επιχειρηματία και εφευρέτη Ίλον Μασκ.

Η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου


22/12/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου