Ο δορυφόρος LISA Pathfinder καθ 'οδόν προς την απόδειξη των βαρυτικών κυμάτων

Ο δορυφόρος LISA Pathfinder της ESA εκτοξεύτηκε σήμερα με έναν πύραυλο Vega από την διαστημική βάση της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας,  για να επιδείξει την τεχνολογία για την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων από το διάστημα.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί στον ιστό του χωροχρόνου, που προβλέφθηκαν πριν από έναν αιώνα από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν και η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1915.

Η θεωρία του Αϊνστάιν προβλέπει ότι αυτές οι διακυμάνσεις θα πρέπει να είναι καθολικές, παγκόσμιες, που παράγονται από την επιτάχυνση τεράστιων αντικειμένων. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί άμεσα μέχρι σήμερα, επειδή είναι τόσο υπερβολικά μικρές.

Το Lisa Pathfinder θα τοποθετηθεί στο σημείο Λαγκράνζ L1, σε απόσταση περίπου 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μεταξύ Γης και Ήλιου.Το πείραμα θα δοκιμάσει σε μικρογραφία τη σωστή λειτουργία και ακρίβεια πρωτοποριακών τεχνολογιών ανίχνευσης των -προς το παρόν θεωρητικών- βαρυτικών κυμάτων. Αν όλα πάνε καλά, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να εκτοξευθεί το κανονικό παρατηρητήριο eLISA, αλλά μετά από αρκετά χρόνια (όχι πριν το 2034) .


Το LISA Pathfinder θα δοκιμάσει την εξαιρετική τεχνολογία που απαιτείται για να παρατηρήσει τα βαρυτικά κύματα από το διάστημα.
  
Δύο ταυτόσημοι κύβοι βάρους περίπου δύο κιλών ο καθένας, σε απόσταση 38 εκατοστών μεταξύ τους, θα αφεθούν να «πλέουν» στο κενό εντός του δορυφόρου και ο κύριος στόχος είναι να απομονωθούν από κάθε άλλη πιθανή δύναμη μπορεί να ασκείται πάνω τους, ώστε να γίνει αισθητή (με τη βοήθεια ενός συμβολόμετρου λέιζερ) και η παραμικρή επίδραση από τα βαρυτικά κύματα που υποτίθεται ότι διατρέχουν το διάστημα.

Η κυρίως επιστημονική αποστολή του Lisa Pathfinder θα ξεκινήσει την 1 Μαρτίου 2016 και θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν διάφορα πειράματα, που θα ελέγχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Τα βαρυτικά κύματα προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και θεωρούνται αόρατες «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου υπό την επίδραση γεγονότων όπως η έκρηξη ενός μεγάλου άστρου ή η σύγκρουση μαύρων οπών. Πειράματα για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων πάνω στην επιφάνεια της Γης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
«Μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών στο έδαφος, ανυπομονούμε για την τελική δοκιμή, η οποία μπορεί να τρέξει μόνο στο διάστημα, "λέει ο Paul McNamara, που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ESA.

«Σε λίγες εβδομάδες, θα διερευνήσουμε την ίδια τη φύση της βαρύτητας στο διάστημα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη για την κατασκευή μιας μεγάλης κλίμακας διαστημικού παρατηρητηρίου για τη μελέτη της βαρύτητας στο Σύμπαν στο μέλλον."
thecuriosityofcat
3/12/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου