Το κινεζικό ρόβερ ανακάλυψε νέο είδος πετρώματος στη Σελήνη

Το 2013, το Chang'e-3, μία μη επανδρωμένη σεληνιακή αποστολή, προσγειώθηκε στο βόρειο τμήμα της λεκάνης Imbrium, μία από τις πιο γνωστές λεκάνες γεμάτες με λάβα, ορατή από τη Γη.

Η Σελήνη, που πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από τη σύγκρουση ενός σώματος στο μέγεθος του Άρη με τη Γη, ξεκίνησε ως ένα λιωμένο ή εν μέρει λιωμένο σώμα που διαχωρίστηκε, καθώς ψυχόταν σε μια κρούστα, μανδύα και πυρήνα.

Όμως, η συσσώρευση της θερμότητας από τη διάσπαση των ραδιενεργών στοιχείων στο εσωτερικό τότε έτηξε ξανά τμήματα του μανδύα, ο οποίος άρχισε να εκρήγνηται πάνω στην επιφάνεια περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό της Σελήνης, και να συγκεντρώνεται σε κρατήρες και λεκάνες δημιουργώντας το lunar maria, (μεγάλες, σκοτεινές πεδιάδες από βασάλτη που σχηματίζονται από ηφαιστειακές εκρήξεις) το μεγαλύτερο μέρος του του οποίου  βρίσκεται από την πλευρά της Σελήνης που βλέπει η Γη.

Τελικά έχουμε να μάθουμε ακόμη πολλά για το φεγγάρι μας. Το κινεζικό ρόβερ «Γιουτού» ανακάλυψε ένα νέο είδος πετρώματος, άγνωστο έως τώρα, πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια. Η ανακάλυψη δείχνει ότι ο δορυφόρος της Γης έχει πιο πολύπλοκη γεωλογική σύσταση από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες. 

Το μικρό ρόβερ αποτελεί μέρος της μη επανδρωμένης αποστολής «Τσανγκ'ε -3».  Το ρομποτικό όχημα κινήθηκε στην «Μάρε Ίμπριουμ», μια μεγάλη περιοχή του βορείου σεληνιακού ημισφαιρίου, η οποία πιστεύεται ότι σχηματίσθηκε πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα πλημμύρισε έναν γιγάντιο κρατήρα. 

Μία πρόσφατη πρόσκρουση έφερε στην επιφάνεια το αρχαίο βασαλτικό πέτρωμα, που είχε σχηματισθεί όταν η λάβα κρύωσε, και έτσι επέτρεψε στο «Γιουτού» (που στα κινεζικά σημαίνει «σμαραγδένιος λαγός») να «κοιτάξει» πίσω στον χρόνο, αναλύοντας γεωλογικά δείγματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζονγκτσένγκ Λινγκ του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν τα δείγματα του σεληνιακού βασάλτη και βρήκαν ότι περιέχουν συγκεντρώσεις ορυκτών διαφορετικές από εκείνες που περιέχουν τα πρώτα δείγματα, τα οποία είχαν συλλέξει οι αμερικανικές αποστολές «Απόλλων» και οι ρωσικές «Λούνα» στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Όπως είπε ο Λινγκ, αυτό σημαίνει ότι το κινεζικό ρόβερ έπεσε πάνω σε ένα διαφορετικό είδος σεληνιακού πετρώματος. Το «Γιουτού», παρόλο που πλέον δεν μπορεί να κινηθεί, συνεχίζει τις γεωχημικές αναλύσεις του και ελπίζεται να κάνει κι άλλες ανακαλύψεις.

Το «μητρικό» σκάφος «Τσανγκ'ε» (που σημαίνει «πορφυρό παλάτι») επίσης συνεχίζει να λειτουργεί, μελετώντας τη σεληνιακή επιφάνεια με το μόνο τηλεσκόπιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω στο φεγγάρι.
23/12/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου