Υπάρχει νερό στους "καυτούς Δίες" αλλά κρύβεται από νέφη

Ένα μυστήριο που προκαλούσε αμηχανία στους αστρονόμους από την ανακάλυψη των πρώτων πλανητών σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια μπορεί να έχει λυθεί, χάρη σε μια έρευνα των λεγόμενων «καυτών Διών».

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τα  διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spritzer για να μετρήσει τη διέλευση του φωτός μέσα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών για να εντοπίσει το νερό που τους έλειπε. Οι ερευνητές μελέτησαν δέκα καυτούς Δίες. 

Νωρίτερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι τεράστιοι αυτοί πλανήτες φαίνονταν να έχουν λιγότερο νερό από ό, τι αναμενόταν και τώρα, μελετώντας τα στοιχεία που βρέθηκαν στις ατμόσφαιρες τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν το νερό -  απλά, κρύβεται από τα νέφη. 

Οι "καυτοί Δίες"  κινούνται σε πολύ κοντινή απόσταση γύρω από το μητρικό τους άστρο και έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Δία. Είναι πλανήτες αερίων με μέγεθος συνήθως μεγαλύτερο από αυτό του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Η εγγύτητα ενός τέτοιου πλανήτη από το άστρο του όπως είναι ευνόητο δημιουργεί εξαιρετικά θερμές συνθήκες σε αυτόν. Για αυτό οι επιστήμονες ονόμασαν αυτούς τους πλανήτες «καυτούς Δίες».

Έχουν εντοπιστεί δεκάδες καυτοί Δίες στον γαλαξία μας και οι αστρονόμοι τους μελετούν συνεχώς. Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τη φύση και τους μηχανισμούς αυτών των πλανητών. Ενα μυστήριο που  προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση τα κοσμολογικά και πλανητικά δεδομένα οι καυτοί Δίες θα έπρεπε να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες νερού. Ομως μέχρι σήμερα σε όλους τους καυτούς Δίες που έχουν μελετηθεί εντοπίστηκαν πολύ μικρές ποσότητες νερού.

Πώς, όμως, μπορεί το νερό να κρυφτεί από τα σύννεφα; Ο καθηγητής Σινγκ δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα από τι τα σύννεφα είναι κατασκευασμένα, αλλά αναμένεται να περιλαμβάνουν σίδηρο, κορούνδιο (ορυκτό οξείδιο του αργιλίου) και καρβονικούς εστέρες.».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature»


15/12/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου