Δεινόσαυρος που ζούσε στην Αυστραλία διέθετε εντυπωσιακή «πανοπλία»

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία κατάφεραν να συνθέσουν με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας 3D απολιθώματα δεινοσαύρων που είχαν εντοπιστεί το 1989 και μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση τους.

Οπως διαπίστωσαν τα απολιθώματα αυτά δεν ανήκαν σε πολλούς δεινοσαύρους αλλά σε ένα και μάλιστα σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αγκυλόσαυρου. Ο Kunbarrasaurus όπως ονομάστηκε ο δεινόσαυρος ήταν … θωρακισμένος.

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί ένας ολοκληρωμένος σκελετός αγκυλόσαυρου και δεύτερον γιατί μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι αγκυλόσαυροι ζούσαν μόνο στις περιοχές της Βορείου Αμερικής. Οι αγκυλόσαυροι είναι γένος ορνιθίσχιων δεινοσαύρων, το οποίο έζησε στο ύστερο Κρητιδικό, πριν 66,5 με 65,5 εκατομμύρια. Ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι το σώμα των οποίων ήταν καλυμμένο από το κεφάλι μέχρι και την ουρά από μεγάλες ακίδες και οστέινες πλάκες καθιστώντας τον έτσι δύσκολη λεία για τους σαρκοβόρους εχθρούς του. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PeerJ»
tovima
8/12/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου