Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για καταστροφικές ηλιακές εκλάμψεις που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τον σύγχρονο πολιτισμό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται για μια καταστροφική ηλιακή έκλαμψη που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλο τον κόσμο για μήνες.

Η τελευταία ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη ήταν το 1859 με αποτέλεσμα να προκαλέσει εκρήξεις σε τηλεγραφικές γραμμές, πήραν φωτιά μερικά γραφεία τηλεγράφου, και η ηλεκτρική ενέργεια έπεσε σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Στον πολύ πιο προηγμένο και τεχνολογικό κόσμο του σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Ο μαζικός ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP) από τις ηλιακές εκλάμψεις θα μπορούσε να εξαλείψει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας τέλος στο σύγχρονο πολιτισμό όπως τον ξέρουμε, κινητά τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες και το διαδίκτυο θα έχουν καταστεί άχρηστα.

Στις ΗΠΑ μόνο οι ερευνητές εκτιμούν το κόστος για την εύθραυστη οικονομία της, ότι θα φτάσει μέχρι και τα  $2.6  τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με την μελέτη του 2008 της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι διακοπές ρεύματος μετά από μια ακραία ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες ή και περισσότερο αν αυτό εξαφάνιζε τους μετασχηματιστές.

Μια καταστροφική ηλιακή καταιγίδα ήρθε τρομακτικά κοντά στο 2012, αλλά πέρασε την τροχιά της Γης χωρίς να χτυπήσει τον πλανήτη.

Με τους επιστήμονες να προβλέπουν ένα 12%  πιθανότητα ότι μία τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε κτυπήσει τη Γη μέχρι το 2022, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Ειλικρινά, αυτό θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές που η χώρα, και μεγάλα τμήματα του κόσμου, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν," δήλωσε ο σύμβουλος του διαστημικού καιρού John Kappenman  στο Gizmodo.

Ο John P. Holdren, βοηθός του Προέδρου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής, παραδέχθηκε ότι οι ηλιακές καταιγίδες θέτουν μια «σημαντική πρόκληση».

«Ο διαστημικός καιρός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ευημερία του έθνους», είπε.

«Αυτό είναι ένας πραγματικός και υπαρκτός κίνδυνος, αυτό είναι μια πραγματική απειλή», πρόσθεσε ο Bill Murtagh, βοηθός σκηνοθέτη στην Washington Post.

Ένα σχέδιο δράσης και στρατηγική για τον διαστημικό καιρό, έχουν ήδη καταρτιστεί που θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταστροφή.

Το σχέδιο των έξι βημάτων περιλαμβάνει την θέσπιση συγκριτικής αξιολόγησης για τη μέτρηση με ακρίβεια της απειλής των γεγονότων, όπως η κλίμακα μεγέθους Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για τους σεισμούς και θα επικεντρωθεί στην βελτίωση των τεχνολογιών πρόβλεψης.

Ένας από τους μεγάλους κινδύνους του διαστημικού καιρού είναι ότι οι μετεωρολόγοι έχουν σήμερα μόλις 15 έως 60 λεπτά χρόνο προειδοποίησης πριν από  ένα ακραίο συμβάν.

Το σχέδιο θα επιτρέψει για νέους δορυφόρους στο διάστημα και  νέες τεχνολογίες στο έδαφος για να δώσει μια πιο επαρκή προειδοποίηση της καταστροφής.

Η έρευνα θα διεξαχθεί στις πιθανές επιπτώσεις ενός καιρικού φαινομένου που θα είχε στην Αμερική και των κρίσιμων υποδομών της, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης και αποκατάστασης.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κλάδος της ασφάλισης, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι, αν το χειρότερο συμβεί, σύμφωνα με τη στρατηγική.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για την επίτευξη των στόχων τους, όπως η αντικατάσταση των παλαιών δορυφόρων, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη των ηλιακών καταιγίδων.

Επίσης, εργάζονται για έναν τρόπο για να προστατεύσουν και να ρυθμίζουν τα ηλεκτρικά δίκτυα από μια διαστημική καταιγίδα, για να σταματήσουν την ενέργεια να εξαφανιστεί τελείως, και αξιολογούν μια πρόταση για την αντικατάσταση των μετασχηματιστών της υπερυψηλής τάσης (υψηλής τάσης) που καταστράφηκαν από το ηλιακό συμβάν.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι "κάτι πολύ περισσότερο πρέπει να γίνει για να προστατεύσει την Αμερική από την απειλή".

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ  λαμβάνει υπόψιν επίσης μια πιο σφαιρική άποψη και το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει τη συνεργασία με άλλες χώρες για να προετοιμαστούν για μια τέτοια εκδήλωση.

Τα βήματα είναι παρόμοια με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις φυσικές καταστροφές όπως οι τυφώνες, σεισμοί, ξηρασίες και τεράστιες ​​δασικές πυρκαγιές.

Οι σημαντικές ηλιακές εκλάμψεις προκαλούνται από τη συσσώρευση της μαγνητικής ενέργειας που απελευθερώνει εκρήξεις ακτινοβολίας πέρα από το ηλιακό σύστημα.

Ενώ υπάρχει μια σταθερή ροή των σωματιδίων που στροβιλίζεται στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος από τον ήλιο - γνωστό ως τον ηλιακό άνεμο - εκλάμψεις και εκρήξεις στέλνουν έντονες εκρήξεις ακτινοβολίας και σωματιδίων.

Αυτές ποικίλλουν σε συχνότητα με τη δραστηριότητα του ήλιου και συχνά εκτοξεύονται μακριά σε κατευθύνσεις μακριά από τη Γη. Ωστόσο, τα σοβαρά ηλιακά φαινόμενα πιστεύεται ότι απειλούν τη Γη κάθε 100 χρόνια περίπου.

Η τελευταία σημαντική στεφανιαία μαζική εκτίναξη για να χτυπήσει τη Γη, γνωστή ως το γεγονός Carrington, ήταν μια ισχυρή γεωμαγνητική ηλιακή καταιγίδα το 1859 και πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη στα τελευταία 500 χρόνια.

Ενώ η μεγάλη ηλιακή έκλαμψη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έβγαλε νοκ άουτ ραδιοφωνικές μεταδόσεις σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Ένα τεράστιο ηλιακό φαινόμενο θα διακόψει τα δίκτυα μεταφορών, θα προκαλέσει μπλακ-αόυτ και θα διαταράξει τους δορυφόρους, σύμφωνα με μελέτες.

Τα συστήματα GPS θα μπορούσε να μη λειτουργούν, με τα δίκτυα τραίνων και πλοίων να έχουν πληγεί σοβαρά, ενώ η δορυφορική επικοινωνία και η ασύρματη επικοινωνία υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη, θα μπορούσε επίσης να "πέσει" που σημαίνει ότι οι παγκόσμιες μεταφορές θα πληγούν.

Οι γεωτρήσεις πετρελαίου στηρίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το GPS για την ακρίβεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και στο στέγνωμα των καυσίμων στις δεξαμενές

Τα ηλεκτρικά δίκτυα θα μπορούσε επίσης να επηρεαστούν, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ένα κουτί έκτακτης ανάγκης με αρκετό φρέσκο νερό, τρόφιμα και  φάρμακα που θα διαρκέσουν για τις πρώτες 72 ώρες.

Ενώ κάποιες ακραίες φωνές προειδοποιούν για την Ημέρα της Κρίσεως και έχουν κάνει εφόδια εδώ και αρκετά χρόνια με τρόφιμα, νερό και φάρμακα και έχουν επενδύσει τα χρήματά τους, ακόμη και σε χρυσό και όχι στις τράπεζες.

Άλλοι προτείνουν τη χρήση ενός κλωβού Faraday - ένα αγώγιμο, γειωμένο, μεταλλικό δοχείο που προστατεύει το περιεχόμενό του από ηλεκτροστατικές και ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις.


Τελικά με όσα τελευταία διαβάζουμε, ηλιακές καταγίδες, την έφοδο των ..ζόμπι, ξαφνικές επιστημονικές ανακαλύψεις στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, μήπως πρέπει να αναρρωτηθούμε ότι κάτι μεγάλο έρχεται;
thecuriosityofcat
4/11/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου