Καταιγίδες λιωμένου μετάλλου σε εξωπλανήτη, οκτώ φορές το μέγεθος του Δία

Καιρικές συνθήκες σε έναν μυστηριώδη κόσμο πέρα από το ηλιακό μας σύστημα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια μελέτη. Στρώματα νεφών, που αποτελούνται από καυτή σκόνη και σταγονίδια λιωμένου σιδήρου, έχουν ανιχνευθεί σε ένα άγνωστο αντικείμενο που μοιάζει με πλανήτη (γίγαντα αερίου) και βρίσκεται σε απόσταση 80 έτη φωτός από τη Γη, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα από τη μελέτη θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα των επιστημόνων να μάθουν αν οι συνθήκες σε μακρινούς πλανήτες είναι σε θέση να υποστηρίξουν ζωή.

"Αν νομίζετε ότι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα στον Δία, είναι τεράστια θύελλα, μπροστά σε ότι επικρατεί στον PSO J318.5-22, είναι στη πραγματικότητα ένα απλό σημείο" δήλωσε η Beth Biller, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και μια από τους κορυφαίους επιστήμονες στη παρακολούθηση και παρατήρηση των αδέσποτων, μοναχικών πλανητών.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε το 2013 και συγκέντρωσε την προσοχή των επιστημόνων αφού δεν ήταν ένας ακόμη εξωπλανήτης που κινούνταν γύρω από κάποιο άστρο του γαλαξία μας. Ο PSO J318.5-22 είναι ένας μοναχικός πλανήτης αφού για κάποιο λόγο απομακρύνθηκε από το μητρικό του άστρο και τους άλλους πλανήτες που ίσως υπήρχαν εκεί και βρίσκεται μόνος του σε κάποιο σημείο του Διαστήματος,

Μάλλον πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου με μάζα οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Ο PSO J318.5-22 μπορεί να ατύχησε και να έμεινε ολομόναχος αλλά οι επιστήμονες είναι τυχεροί επειδή βρίσκεται απόλυτα εκτεθειμένος στο διαστημικό κενό χωρίς να εμποδίζεται η παρατήρηση του από διαφόρων εμπόδια που υπάρχουν σε ένα αστρικό σύστημα (το φως του άστρου, αέρια, σκόνη κλπ).

Ετσι διεθνής ομάδα αστρονόμων έστρεψε τα τηλεσκόπια στον PSO J318.5-22 και έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Οι ερευνητές εντόπισαν κάποιες από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον εξωπλανήτη. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι στον πλανήτη σχηματίζονται νέφη τα οποία δημιουργούν βροχή που αποτελείται από λιωμένα μέταλλα. "Τα νέφη πρέπει να αποτελούνται από καυτούς εστέρες πυριτικού οξέος και σταγονίδια σιδήρου. Αυτά τα νέφη δημιουργούν ένα κόσμο που κάνει εκείνον της Αφροδίτης να μοιάζει ευχάριστος" δήλωσε η Beth Biller,

"Η ανακάλυψη αυτή δείχνει πόσο πανταχού παρόντα είναι αυτά τα νέφη σε πλανήτες και σε αντικείμενα που μοιάζουν με πλανήτες  Δουλεύουμε για την επέκταση αυτής της τεχνικής σε γιγάντιους πλανήτες γύρω από νεαρά άστρα, και τελικά ελπίζουμε να ανιχνεύσουμε εξωπλανήτες με καιρικές συνθήκες παρόμοιες με τη Γη που μπορεί να φιλοξενούν ζωή."

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal.
thecuriosityofcat
3/11/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου