'Ενας γαλάζιος εξωπλανήτης στο μέγεθος του Ποσειδώνα

Μια ομάδα αστρονόμων έχει χρησιμοποιήσει το δίκτυο LCOGT  για να ανιχνεύσουν το φως που σκεδάζεται από μικροσκοπικά σωματίδια (σκέδαση Rayleigh), μέσα από την ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα. Αυτό υποδηλώνει έναν μπλε ουρανό σε αυτόν τον κόσμο, που απέχει μόλις 100 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Ο GJ 3470b όπως ονομάστηκε ο πλανήτης αυτός , εντοπίστηκε το 2012, έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Ποσειδώνα και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έστρεψε στον εξωπλανήτη το δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων LCOGT στο οποίο είναι συνδεδεμένα ισχυρά τηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο GJ 3470b  διαθέτει γαλάζιο ουρανό παρόμοιο με αυτόν της Γης. Είναι μάλιστα ο μικρότερος σε μέγεθος εξωπλανήτης από τους περίπου δύο χιλιάδες που γνωρίζουμε που διαθέτει γαλάζιο ουρανό και ένας από τους ελάχιστους για τους οποίους έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε ατμοσφαιρικά φαινόμενα. 

Ο γαλάζιος ουρανός του GJ 3470b όπως και στη Γη δημιουργείται μέσω της σκέδασης του φωτός. Με αυτόν τον όρο οι επιστήμονες αναφέρουν τον διασκορπισμό των φωτεινών ακτινών που ακολουθεί όταν προσπέσουν σε μικροσκοπικά σωματίδια, έτσι ώστε να διαχέονται στο χώρο χωρίς να φαίνονται αυτές. Η σκέδαση είναι προϊόν πολλαπλής ανάκλασης. Οι ηλιακές ακτίνες, για παράδειγμα, όταν φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης πέφτουν πάνω στα σωματίδια της σκόνης ή τα σταγονίδια νερού που αιωρούνται τα οποία και τις διασκορπίζουν με πολλές ανακλάσεις που δημιουργούν. 

Η σκέδαση της ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη οφείλεται τόσο στην ύπαρξη των αιωρουμένων σωματιδίων (aerosols) (φαινόμενο σκέδασης Μie),  όσο και των  µορίων της ατμόσφαιρας (φαινόμενο σκέδασης Rayleigh). Στον GJ 3470b σύμφωνα με τους ερευνητές παράγεται το φαινόμενο σκέδασης Rayleigh. Οπως όμως αναφέρουν στο άρθρο τους στην διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arxiv ο γαλάζιος ουρανός δεν σημαίνει ότι στον εξωπλανήτη υπάρχουν ευνοϊκές για τη ζωή συνθήκες. Οπως υπολόγισαν οι ερευνητές οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του GJ 3470b ξεπερνούν τους τρεις χιλιάδες βαθμούς Κελσίου οπότε κάθε συζήτηση για ζωή μάλλον… καίγεται.

Ο Δρ Dragomir, ο οποίος πραγματοποίησε το πρόγραμμα ενώ ήταν ερευνητής στο LCOGT, λέει ότι «αυτή η ανίχνευση μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της φύσης των ολοένα και μικρότερων εξωπλανητών με τη χρήση καινούργιας προσέγγισης, η οποία μας επιτρέπει να διερευνήσουμε τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών ακόμη εάν είναι θολές. "Την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τον ρόλο των τηλεσκοπίων που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών των κόσμων.

Το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal στις 20 Νοεμβρίου (και είναι διαθέσιμο στο arXiv).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου