Απομεινάρια αρχαίου ωκεανού μάγματος ανακαλύφθηκαν στα βάθη της Γης

Ένα παχύς ωκεανός μάγματος μπορεί κάποτε να έρεε βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης,  ισχυρίζονται επιστήμονες.

Η θεωρία έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι ο μανδύας της Γης - το στρώμα του βράχου μεταξύ του εξωτερικού φλοιού και του εσωτερικού πυρήνα - ήταν πάντα καθ΄ολοκληρίαν στερεό.


Η ανακάλυψη έγινε μετά από μελέτη πυριτικού  μάγματος που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ότι είναι πυκνότερο από τους βράχους του χαμηλότερου μανδύα.

Την εντυπωσιακή διαπίστωση έκανε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Σιλβάν Πετιτζιράρντ του Πανεπιστημίου του Μπαϊρόιτ στη Γερμανία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποτε στο εσωτερικό του πλανήτη μας υπήρχε ένας μεγάλος ωκεανός μάγματος.


Ο μανδύας του πλανήτη είναι ένα παχύ στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του γήινου εξωτερικού πυρήνα και του φλοιού. Ο μανδύας της γης βρίσκεται, χονδρικά, από το βάθος των 30 χλμ μέχρι τα 2.900 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης και καταλαμβάνει το 70% του όγκου της. Ο γήινος μανδύας διακρίνεται στον κυρίως μανδύα και στον ανώτερο μανδύα.  


Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το παρελθόν και το παρόν του μανδύα. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε στερεή κατάσταση. ΄

Αλλη θεωρία με πολλούς υποστηρικτές είναι ότι ο μανδύας βρίσκεται σε ημίρρευστη κατάσταση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά δέσμες ακτινών Χ με τις οποίες συγκέντρωσαν στοιχεία για από το εσωτερικό του μανδύα. 

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πειράματα στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συγκροτήματος Ακτινοβολίας Σύγχροτρον στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Αναπαρήγαγαν τις συνθήκες που επικρατούν στο κατώτερο στρώμα του μανδύα και σε βάθη 2.900 χλμ κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στην πρώτη φάση της ύπαρξης του ο μανδύας φιλοξενούσε στο εσωτερικό του ένα ωκεανό μάγματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ωκεανός αυτός ήταν προϊόν του βομβαρδισμού της πρώιμης Γης από μετεωρίτες και αστεροειδείς η μαζική πτώση των οποίων αύξησε κατακόρυφα την θερμοκρασία στο εσωτερικό του πλανήτη με αποτέλεσμα να λιώνουν τα πετρώματα. 


Η διαπίστωση είναι σημαντική γιατί εκτός των άλλων η ύπαρξη ενός τέτοιου ωκεανού θα λύσει ένα γεωλογικό μυστήριο που απασχολεί τους επιστήμονες. Το γιατί το μείγμα των στοιχείων στο εσωτερικό της Γης είναι διαφορετικό από εκείνο των μετεωριτών οι οποίοι αποτελούνται από τα ίδια υλικά από τα οποία σχηματίστηκε ο πλανήτης μας.

Ο Manfred Burghammer, επιστήμονας στο ID13 beamline του ESRF, όπου διεξήχθησαν τα πειράματα, είπε: «Ερχόμενοι αρχικά από ένα επιστημονικό υπόβαθρο που σχετίζεται με τις γεωεπιστήμες, είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πώς τα πειράματα μπορεί να βοηθήσουν να φωτιστούν τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη σύνθεση της πλανήτη μας.
«Νομίζω ότι αυτή η μέθοδος φέρει μεγάλες δυνατότητες για παρόμοια επιστημονικά ζητήματα στον τομέα αυτό», είπε.

4/11/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου