Ανακαλύφθηκε «ο πιο σημαντικός πλανήτης που έχει βρεθεί έξω από το ηλιακό σύστημα» μέχρι τώρα

Ένας βραχώδης στο μέγεθος της Γης πλανήτης που περιφέρεται γύρω από ένα μικρό, κοντινό άστρο θα μπορούσε να είναι ο πιο σημαντικός κόσμος που βρέθηκε ποτέ πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, λένε οι αστρονόμοι.

Ο πλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό της Vela στο νότιο ουρανό και είναι αρκετά κοντά για τα τηλεσκόπια ώστε να παρατηρήσουν οποιαδήποτε ατμόσφαιρα έχει, μια διαδικασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στη παρατήρηση ζωή σε άλλους πλανήτες στο μέλλον.
  
Ο πλανήτης που ονομάστηκε GJ 1132b και είναι περίπου 16% μεγαλύτερος από τη Γη, και 39 χρόνια φωτός μακριά, είναι τρεις φορές πιο κοντά από κάθε άλλον στο μέγεθος της Γης βραχώδη πλανήτη που έχει βρεθεί γύρω από ένα άλλο άστρο. Σε αυτή την απόσταση, υπάρχει η ελπίδα ότι τα τηλεσκόπια θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν τη χημεία της ατμόσφαιρας, την ταχύτητα των ανέμων και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος του.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν τον πλανήτη καθώς κινήθηκε κατά μήκος της επιφάνειας ενός κόκκινου νάνου,  μόνο το ένα πέμπτο του μεγέθους του ήλιου. Αν και πολύ πιο κρύες και πιο αμυδρές από τον ήλιο, οι τροχιές του GJ 1132b είναι τόσο κοντά στο αστέρι του, ώστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια του φτάνει τους 260C.

Οι θερμοκρασίες είναι αποπνικτικές πάρα πολύ καυτές για την επιφάνεια ώστε να διατηρήσει υγρό νερό, γεγονός που την καθιστά αφιλόξενη για τη ζωή, αλλά δεν είναι τόσο ζεστή  ώστε να κάψει οποιαδήποτε ατμόσφαιρα που σχηματίζεται στον πλανήτη.

Ο λόγος για αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι επειδή ο GJ 1132b απέχει μόλις 1,4 εκατομμύρια μίλια από το άστρο του - 26 φορές πιο κοντά από ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο μας.
  
Χρειάζονται μόλις 1,6 ημέρες για τον GJ 1132b για την ολοκλήρωση μιας ενιαίας τροχιάς γύρω από το άστρο του, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός επίσης από τον Ήλιο μας.

«Αν αυτός ο πλανήτης εξακολουθεί να έχει μια ατμόσφαιρα, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε άλλους, πιο δροσερούς πλανήτες που έχουν επίσης ατμόσφαιρα και σε τροχιά γύρω από μικρά άστρα. Στη συνέχεια μπορούμε να φανταστούμε να διερευνήσουμε τις ατμόσφαιρες για μόρια που προέρχονται από τη ζωή », είπε ο Zachory Berta-Thompson στο Ινστιτούτο Kavli του ΜΙΤ για την Αστροφυσική και τη Διαστημική Έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ομάδα από οκτώ 40cm ρομποτικά τηλεσκόπια στο Cerro-Tololo στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο στη Χιλή, για την ανίχνευση του πλανήτη.

Ο πλανήτης είναι  κλειδωμένος στο άστρο του, όπως και η Σελήνη στη Γη, και έχει το ένα πρόσωπο σε μόνιμο φως της ημέρας και το άλλο στο σκοτάδι. Δεδομένου του μεγέθους και της μάζας του πλανήτη, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι είναι βραχώδης, όπως και οι εσωτερικοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Drake Deming, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, δήλωσε ότι ο GJ 1132b είναι «αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ έξω από το ηλιακό μας σύστημα". Η εγγύτητα και η τροχιά του γύρω από έναν κόκκινο νάνο θα επιτρέψει στους αστρονόμους να μελετήσουν τον πλανήτη με ανεπανάληπτη πιστότητα. "Είναι σε κοντινή απόσταση, είναι σαν τη Γη, και το άστρο του δεν θα παρεμβαίνει", δήλωσε ο Drake.

«Ο GJ 1132b είναι πολύ ζεστός για να είναι κατοικήσιμος, αλλά οι επιστήμονες έχουν ακόμα να διερευνήσουν πλήρως τη κοσμική γειτονιά μας, για κόσμους που ενδεχομένως να φιλοξενούν ζωή», σημειώνει στο συνοδευτικό άρθρο στο περιοδικό Nature.

Ο πλανήτης θα καταστεί πρωταρχικός στόχος για τις μελλοντικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του James Webb Space Telescope, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, και του Magellan Telescope Giant, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2025 στη Χιλή.

Η ανακάλυψη ήρθε καθώς οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το πιο μακρινό αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα, ένα παγωμένο σώμα που βρίσκεται πάνω από 100 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ό, τι η Γη. Το αντικείμενο βρίσκεται πέρα από την άκρη της ζώνης Kuiper, περιοχή του νάνου πλανήτη Πλούτωνα, και στη σφαίρα του χώρου που κυριαρχείται από το λεγόμενο Νέφος του Oort, ένα τεράστιο κέλυφος από παγωμένα αντικείμενα όπου οι κομήτες, όπως ο Hale-Bopp θεωρείται ότι έχουν σχηματιστεί.

Η ανακάλυψη έγινε από το τηλεσκόπιο Subaru στο Mauna Kea στη Χαβάη, η διάμετρος το μακρινού αντικειμένου είναι τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα, αλλά δεν έχει εντοπιστεί αρκετό καιρό ώστε να υπολογιστεί η πλήρης διαδρομή της τροχιάς του.

Το άστρο που ονομάζεται κόκκινος νάνος, οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι είναι το πιο κοινό ανάμεσα στα άστρα όλου του Γαλαξία μας.

Οι κόκκινοι νάνοι είναι πιο δροσεροί, μικρότεροι και πιο σκοτεινοί από τον ήλιο μας. Αυτός που ο GJ 1132b βρίσκεται στη τροχιά του, είναι περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Ήλιου μας και εκπέμπει μόνο περίπου το 1 / 200th της ποσότητας του φωτός.

Εδώ είναι ένα διάγραμμα που συγκρίνει, σε κλίμακα, το μέγεθος του ήλιου μας με ένα κόκκινο νάνο (δεύτερος από αριστερά) και ο Δίας (τέρμα δεξιά):

Ακριβώς επειδή είναι διαφορετικός από τον ήλιο μας, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ζωή δεν θα μπορούσε να γεννηθεί γύρω του. Σημαίνει απλώς ότι η κατοικήσιμη ζώνη - η περιοχή στο διάστημα, όπου θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη - είναι πιο κοντά στο άστρο από ό,τι είναι για τον ήλιο μας.

Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι οι κόκκινο-νάνοι αποτελούν το 75% όλων των άστρων στο γαλαξία. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους εξωπλανήτες στον Γαλαξία μας είναι πιθανό να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα τέτοιο άστρο..

Κατά πόσο οποιοσδήποτε από αυτούς τους πλανήτες είναι κατοικήσιμος ή όχι, ωστόσο, αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης, η οποία είναι ο λόγος που η ανακάλυψη του GJ 1132b είναι τόσο συναρπαστική. Και ενώ ο GJ 1132b δεν είναι πιθανό να είναι κατοικήσιμος, είναι πιθανό ότι θα έχει κάποιους "γείτονες" που είναι.

Επειδή ο κόκκινος νάνος είναι τόσο μικρός, και ο πλανήτης είναι σε μια τέτοια στενή τροχιά, οι αστρονόμοι πρέπει να το βρουν αρκετά εύκολο να εντοπίσουν και να μελετήσουν τυχόν ατμόσφαιρα που έχει. Η ομάδα έχει ήδη ζητήσει χρόνο για τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer να παρατηρήσουν τον πλανήτη με περισσότερες λεπτομέρειες.  (πληρ.από businessinsider  και theguardian
Eva Cat
thecuriosityofcat
12/11/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου