Αποκαλύφθηκε τεράστιο φαράγγι στον Χάροντα (video)

Ο Χάρων έχει μια τεράστια έκταση από βάθρα τέσσερις φορές μεγάλα όσο το Grand Canyon, σύμφωνα με τη καλύτερη  ανάλυση των έγχρωμων φωτογραφιών που ελήφθησαν από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, από το New Horizons, στη διάρκεια της πτήσης του κοντά στον Πλούτωνα, τον Ιούλιο.
 

Τα τεράστια χάσματα εκτείνονται πάνω από την επιφάνεια του Χάροντα, η οποία είναι περισσότερο από το ήμισυ του μεγέθους του Πλούτωνα, αποκαλύπτοντας μια εκπληκτικά περίπλοκη και βίαιη ιστορία.

Για ακόμη μια φορά ο κόσμος του Πλούτωνα προκαλεί θαυμασμό εκπλήσσοντας τους επιστήμονες αλλά και τους φίλους του Διαστήματος. Οι περισσότεροι ανέμεναν ότι ο Χάροντας θα ήταν ένας… αδιάφορος μεγάλος σκοτεινός παγωμένος βράχος. Δεν είναι όμως έτσι. Οι εικόνες του New Horizons αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό γεωλογικά κόσμο.
 

Ο Χάροντας διαθέτει όρη, μικρότερα και μεγαλύτερα φαράγγια, κρατήρες, κοιλάδες. Η πιο εντυπωσιακή γεωλογική δομή είναι ένα γιγάντιο φαράγγι που διατρέχει σε όλο το μήκος  του τον Χάροντα. Το φαράγγι αυτό έχει μήκος 1.600 χλμ είναι δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Γκραν Κάνιον. Οι επιστήμονες κάνουν κάποιες πρώτες εικασίες για την γεωλογία του Χάροντα. Θεωρούν ότι κεντρικό ρόλο έχει παίξει η λεγόμενη κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα.

Εικάζουν ότι υπήρχε ένας υπόγειος ωκεανός στον Χάροντα το νερό του οποίου κάποια στιγμή πάγωσαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα γεωλογικό ντόμινο που οδήγησε στην διάνοιξη ρωγμών στην επιφάνεια του δορυφόρου μέσα από τις οποίες άρχισε να ρέει υδάτινη λάβα η οποία και έκανε ένα είδος… λίφτινγκ στην επιφάνεια του Χάροντα. Για αυτό και κάποιες περιοχές του δορυφόρου είναι απρόσμενα λείες και μοιάζουν πολύ νέες.2/10/2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου