Δυαδική υπερμεγέθης μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε στο Μαρκαριάν, το κοντινότερο μας κβάζαρ

Μια διεθνής ομάδα αστροφυσικών και αστρονόμων, με επικεφαλής τον Δρ. Youjun Lu του Εθνικού αστρονομικού παρατηρητηρίου της Κίνας, ανακάλυψε ένα ζευγάρι υπερμεγεθών μαύρων τρυπών στο "Μαρκαριάν 231", το κοντινότερο στη Γη κβάζαρ. Η ανακάλυψη των δύο μαύρων τρυπών - μια μεγαλύτερη, και μια δεύτερη μικρότερη που περιφέρονται η μία γύρω από την άλλη  - είναι απόδειξη μιας δυαδικής μαύρης τρύπας και προτείνει ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συγκεντρώνουν τη μάζα τους μέσω βίαιης συγχώνευσης.

Ο Μαρκαριάν είναι ο κοντινότερος στη Γη γαλαξίας που φιλοξενεί στο κέντρο του ένα κβάζαρ (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα). Ο Μαρκαριάν απέχει από τον πλανήτη μας περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η αποκάλυψη της
δυαδικής μαύρης τρύπας, που έγινε από αμερικανο-κινεζική επιστημονική ομάδα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» της NASA, παρουσιάσθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal".
              

Η παρατήρηση, με επικεφαλής τον Γιουτζούν Λου του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, κατέστη εφικτή χάρη στην ανάλυση της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το κέντρο του «Μαρκαριάν». Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι τα κβάζαρ τροφοδοτούνται από βίαιες συγχωνεύσεις μεταξύ μαύρων οπών, ένα φαινόμενο που ακολουθεί μετά από τη συγχώνευση δύο γαλαξιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σιγά-σιγά οι δύο μαύρες τρύπες θα πλησιάζουν ολοένα περισσότερο τη μία την άλλη, εωσότου σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια θα συγκρουστούν, δημιουργώντας ένα κβάζαρ με μια ενιαία ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα.

Τα κβάζαρ είναι γαλαξίες που έχουν ένα ενεργό και τρομερά λαμπρό κέντρο λόγω της ισχυρής ακτινοβολίας που αυτό εκπέμπει. Ένα μόνο κβάζαρ σκεπάζει με τη λάμψη του την ακτινοβολία όλων μαζί των δισεκατομμυρίων άστρων-ήλιων του γαλαξία του.

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κβάζαρ του «Μαρκαριάν» υπολογίζεται ότι έχει μάζα 150 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, ενώ η μικρότερη έχει τέσσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Το δυναμικό «ντούετο» χρειάζεται 1,2 γήινα έτη για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά (η μία μαύρη τρύπα πέριξ της άλλης).

Ο «Μαρκαριάν» είναι ένας άκρως παραγωγικός γαλαξίας που «γεννά» άστρα με ταχύτητα 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο δικός μας γαλαξίας


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου