Οι προσκρούσεις των κομητών μπορεί να έχουν δημιουργήσει τη ζωή στη Γη - ίσως και αλλού

Η γέννηση της ζωής στη Γη είναι ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους που έχουν αντιμετωπίσει οι επιστήμονες, αλλά κάποιοι αρχίζουν να αμφισβητούν αν είχε καν γεννηθεί εδώ καθόλου.
 

Αστροβιολόγοι συλλέγουν  αυξανόμενες ενδείξεις που δείχνουν ότι η ζωή μπορεί να έχει αρχίσει αλλού στο γαλαξία και να μεταφέρθηκε εδώ από τους μετεωρίτες ή τους κομήτες γύρω στα  3,8 έως 4.000.000.000 χρόνια πριν - μια θεωρία που είναι γνωστή ως πανσπερμία.

Για παράδειγμα, έχουν βρεθεί σε κομήτες 
του ηλιακού μας σύστηματος, οργανικά μόρια και νερό , γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υλικά που απαιτούνται για το ξεκίνημα της ζωής στη Γη προήλθε από το διάστημα.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που πάνε ακόμα παραπέρα και υποστηρίζουν ότι η ζωή η ίδια διαμορφώθηκε αλλού και μεταφέρθηκε εδώ, όταν διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες ήταν τέλειες για να εξελιχθεί.

Η Πανσπερμία δεν είναι νέα θεωρία - προτάθηκε για πρώτη φορά το 1871 - αλλά έχει συγκεντρώσει πρόσφατα καινούργιους υποστηρικτές, καθώς οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πόσο γεμάτο είναι το σύμπαν με οργανικές ενώσεις. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να την αποδεικνύουν ακόμα, η ιδέα της πανσπερμίας, η οποία παραμένει στο περιθώριο της κρατούσας επιστήμης, δεν θεωρείται τραβηγμένη, όπως κάποτε.

Τώρα Ιάπωνες ερευνητές με πειράματα, έρχονται να δείξουν ότι οι κομήτες δεν μπορούν μόνο να μεταφέρουν από κάπου αλλού τη ζωή σε έναν πλανήτη αλλά και να παραγάγουν βασικά δομικά συστατικά της απλώς και μόνο συγκρουόμενοι με αυτόν.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια ακόμη ένδειξη υπέρ του ότι ο πλανήτης μας ενδεχομένως δεν είναι ο μοναδικός «ζωντανός» πλανήτης στο Σύμπαν.

Κάνοντας στο εργαστήριο προσομοιώσεις των συγκρούσεων κομητών που συντελέστηκαν κατά τα πρώτα στάδια της Γης οι γεωεπιστήμονες Χαρούμα Σουγκαχάρα, από την Υπηρεσία Θαλάσσιων-Γεωλογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, και Κοΐτσι Μιμούρα, από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια, είδαν ότι η χημεία που δημιουργεί τη λεγόμενη «αρχέγονη σούπα της ζωής» μπορεί να προκύψει οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή στο Σύμπαν. Όπως ανέφεραν παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Συνέδριο Γεωχημικών Γκόλντσμιτ στην Πράγα, όταν τα μείγματα πάγου, πετρωμάτων και αμινοξέων που δημιούργησαν δέχονταν τις προσκρούσεις μιας βολίδας αντιδρούσαν παράγοντας πεπτίδια, σύνθετα οργανικά μόρια που αποτελούν βασικά δομικά συστατικά της βιοχημείας.
                  
Κάτι τέτοιο, όπως τόνισαν, σημαίνει ότι αντιδράσεις που παράγουν πεπτίδια ενδέχεται να λαμβάνουν χώρα ευρέως σε σώματα που περιφέρονται τόσο στο ηλιακό μας σύστημα όσο και γύρω από άστρα σε άλλες περιοχές του Διαστήματος. «Το εύρημα αυτό δείχνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι συγκρούσεις κομητών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσφορά των “σπόρων της ζωής” στη νεαρή Γη» τόνισε ο κ. Σουγκαχάρα. «Ανοίγει επίσης το ενδεχόμενο ότι ίσως έχει υπάρξει παρόμοια χημική εξέλιξη και σε άλλα εξωγήινα σώματα, ξεκινώντας από πεπτίδια που προήλθαν από κομήτες».
 

Βεβαίως η όλη συζήτηση δεν αφορά αυτή καθαυτή τη γέννηση της ζωής αλλά τις προϋποθέσεις που μπορούν να τη δημιουργήσουν. Οι προϋποθέσεις που εντόπισαν οι ιάπωνες επιστήμονες είναι ωστόσο αρκετά διαδεδομένες στο Σύμπαν αφού πλέον γνωρίζουμε ότι, εκτός από τον πάγο και τα πετρώματα, τα αμινοξέα καθώς και άλλα σύνθετα οργανικά μόρια είναι συχνά παρόντα στους κομήτες (αυτό έχουν δείξει τα δεδομένα από σχετικές διαστημικές αποστολές, όπως η Stardust της NASA το 2006 και, πρόσφατα, η Rosetta της ESA που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη).

«Η νέα μελέτη δείχνει ότι αν ένας κομήτης που διαθέτει αυτά τα υλικά προσκρούσει σε έναν πλανήτη η ενέργεια από την πρόσκρουση θα προωθήσει περαιτέρω χημεία η οποία βοηθά στην ανάπτυξη πεπτιδίων, αλυσίδων αμινοξέων που χρησιμεύουν για τη δημιουργία πρωτεϊνών» εξήγησε στο BBC ο Μαρκ Μπέρτσελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Βρετανίας ο οποίος δεν συμμετείχε στην ιαπωνική έρευνα. «Το Διάστημα μπορεί να υπήρξε η πηγή που πρόσφερε στη Γη κάποια συστατικά της ζωής, αλλά βεβαίως δεν μιλάμε παρά για προβιοτική χημεία. Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πώς ή πού η χημεία έγινε ζωή».

Σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tohoku, το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών και το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι οι προσκρούσεις σε ωκεανούς ιδίως,  μπορεί να είναι πολύ σημαντικές. Πρότειναν ότι οι μετεωρίτες που προσκρούουν σε
έναν ωκεανό θα μπορούσαν να σχηματίσουν αμινοξέα και νουκλεοβάσεις - που βρίσκονται στο DNA και αποθηκεύουν γενετικές πληροφορίες - από ανόργανες ενώσεις.

Και οι δύο αυτές μελέτες συμβάλλουν στη θεωρία ότι η ζωή στη Γη οφείλει το ξεκίνημά της σε μια εξωγήινη πηγή. Όπως πάντα, όμως, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν η θεωρία αυτή είναι αληθινή ή όχι.

thecuriosityofcat

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου