Σκοπεύουν να κτίσουν μια βάση - αποικία στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Η ESA αναζητά διεθνείς εταίρους ώστε να δημιουργηθεί μια βάση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.
 

Ο Johann-Dietrich Wörner θέλει οργανισμούς για να κάνουν χρήση του περιβάλλοντος ως ένα σκαλοπάτι για περαιτέρω προορισμούς.

Και λέει, επίσης, ότι το κλειδί της επιστήμης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκεί, χωρίς καμία παρέμβαση από τη Γη.

Ο Wörner, ο οποίος θα γίνει Γενικός Διευθυντής της Esa στις 30 Ιουνίου, σχολίασε στο Διαστημικό Ίδρυμα Εθνικού Διαστημικού Συμποσίου στα μέσα Απριλίου στο Κολοράντο.
«Φαίνεται ότι είναι σκόπιμο να προτείνουμε έναν μόνιμο σταθμό στη Σελήνη ως διάδοχο του ISS. Ο σταθμός στο φεγγάρι μπορεί να είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι για την περαιτέρω διερεύνηση του βαθέος σύμπαντος». 


Η παγκόσμια διαστημική κοινότητα ετοιμάζεται για τον παροπλισμό του ISS την επόμενη δεκαετία, πιθανόν μέχρι το 2024, αλλά πιθανότατα ήδη από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο ανθρώπινο φυλάκιο-προπύργιο στο διάστημα για πρώτη φορά από την αρχή της νέας χιλιετίας.
 


Η ιδέα μιας βάσης στο φεγγάρι έχει αναφερθεί και άλλες φορές - με τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα να εκφράζουν ενδιαφέρον για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη τους τελευταίους μήνες.
Αν και η NASA σταθερά ασχολείται με τον Άρη, ο επικεφαλής της, Τσάρλι Μπόλντεν είπε ότι θα ήθελε να εμπλακεί.

Σχολίασε ότι η NASA δεν θα οδηγήσει μια σεληνιακή αποστολή, όπως έκαναν με τον ISS, αλλά θα «βοηθήσουμε στη δημιουργία υποδομής σε σεληνιακή τροχιά από την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες και τους διεθνείς εταίρους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιφάνεια του φεγγαριού ».
Και πρόσθεσε: «Αλλά ελπίζω ότι θα μου επιτρέψετε να έχω τουλάχιστον έναν αστροναύτη για την αποστολή που θα κατεβαίνει στην επιφάνεια του φεγγαριού ... επειδή υπάρχει πολύτιμη εμπειρία που θα αποκτηθεί κάνοντας αυτό».

Τα οφέλη από την οικοδόμηση μιας βάσης στην αθέατη πλευρά της σελήνης είναι πολλά.
Το φεγγάρι είναι παλιρροϊκά κλειδωμένο στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε πάντα να βλέπουμε την ίδια πλευρά στραμμένη προς τον πλανήτη μας.
Αυτό σημαίνει ότι η αθέατη πλευρά - συχνά λανθασμένα ονομάζεται «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, αφού και οι δύο πλευρές τυγχάνουν ίσου ποσού φωτός - δεν είναι στη γραμμή όρασης της Γης.

Αν οι αστροναύτες πρέπει να μένουν εκεί, θα χρειαστούν επομένως ένα σύστημα δορυφόρων αναμετάδοσης  επικοινωνιών για να μείνουν σε επαφή με τη Γη.
Η οικοδόμηση αυτής της υποδομής θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό ενός παρεμφερούς συστήματος για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.
 

Μια άλλη συνέπεια είναι ότι η αθέατη πλευρά της Σελήνης δεν λαμβάνει καμία παρεμβολή από τον πλανήτη μας.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ραδιοτηλεσκόπιο τοποθετηθεί στην αθέατη πλευρά, θα είναι σε θέση να παρατηρεί το σύμπαν χωρίς «θόρυβο» από οποιοδήποτε υπόβαθρο.

Και, ίσως το πιο επιθυμητό από όλα, ένα μόνιμο φυλάκιο στην αθέατη πλευρά της Σελήνης θα απαιτούσε αστροναύτες να κάνουν χρήση των πόρων στο περιβάλλον τους.
Αν και μερικά  ταξίδια φορτίου πιθανότατα θα είναι δυνατόν να επιτευχθούν, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο οικολογικοί - ίσως με τη συγκομιδή μέρους από το σεληνιακό έδαφος (εδαφικό κάλυμμα) σε καύσιμα ή ακόμα και το νερό.
 

Η υποδομή για μια σεληνιακή βάση δεν υπάρχει ακόμη, όμως,  σημαντική έρευνα θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια τέτοια προσπάθεια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια βάση έχει προταθεί. Η ESA έχει ήδη τα σχέδια για το πώς σκέφτεται ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να αποικηθεί.
Το 2013, πρότεινε ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν δομές στο φεγγάρι.


thecuriosityofcat

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου