Νέα τεχνολογία της NASA σπάει τους νόμους της Φυσικής

Η Nasa δοκιμάζει ένα σύστημα βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητική μονάδα, την EMDrive, σε ένα χώρο που μοιάζει με κενό. 

Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στα διαστημόπλοια να αναπτύσσουν την περίφημη «ταχύτητα δίνης» (warp speed) που χρησιμοποιούσε το σκάφος Enterprise στη θρυλική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Όταν το Enterprise χρησιμοποιούσε την ταχύτητα δίνης μπορούσε να μετακινείται από γαλαξία σε γαλαξία με απίστευτες ταχύτητες, μεγαλύτερες του φωτός.

Σύμφωνα με την κλασική φυσική, αυτό θα ήταν ανέφικτο, διότι παραβιάζει το νόμο της διατήρησης της ορμής. Ο νόμος ορίζει ότι η ορμή του συστήματος είναι σταθερή, αν δεν υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που δρουν στο σύστημα (γι' αυτό χρησιμοποιείται προωθητικό στους πυραύλους)

Αν και η ταχύτητα του φωτός θεωρείται, από τον Αϊνστάιν και μετά, το ανώτατο όριο ταχύτητας το 1994, ένας Μεξικανός φυσικός, ο Μιγκέλ Αλκουμπιέρε, παρουσίασε τη θεωρία πως μπορούν να επιτευχθούν ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτήν του φωτός χωρίς να παρουσιάζεται κάποια αντίθεση στις θεωρίες του Αϊνστάιν.

Κλειδί της θεωρία του Αλκουμπιέρε ήταν η «τιθάσευση» της διαστολής και της συστολής του Διαστήματος. Ενα διαστημόπλοιο δεν θα ξεπερνούσε την ταχύτητα του φωτός σε μία περιοχή του Διαστήματος, αλλά ένα υποθετικό σύστημα προώθησης θα μπορούσε να επέμβει στο χωροχρόνο δημιουργώντας μία «φούσκα», η οποία θα διαστέλλει το διάστημα προς τη μία κατεύθυνση, ενώ θα το συστέλλει από την άλλη.

«Με αυτό τον τρόπο, το διαστημόπλοιο θα απομακρυνθεί από τη Γη και θα κινηθεί προς ένα μακρινό άστρο χάρη στον ίδιο τον χωροχρόνο» είχε αναφέρει ο Αλκουμπιέρε.

Ομως τώρα, η NASA πειραματίζεται με μια νέα τεχνολογία. Ένα ηλεκτρομαγνητικό κινητήρα που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ώθηση χωρίς την παρουσία κάποιου καυσίμου. Ο κινητήρας ονομάζεται EMDrive και «πυρήνας» του είναι ένα κλωβός μέσα στον οποίο αναπηδούν μικροκύματα. Οι μηχανισμοί των άστρων παράγουν ενέργεια που με τη σειρά τους παρέχουν ηλεκτρισμό για τα μικροκύματα. Οι ειδικοί όμως υποστήριζαν μέχρι σήμερα ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επιτευχθεί στις συνθήκες του διαστημικού κενού.

Σύμφωνα με την NASA οι δοκιμές του EMDdrive δείχνουν ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο η κατασκευή ενός σκάφους που θα μπορεί να πιάνει ταχύτητες δίνης. Αναφέρουν μάλιστα ότι από τις δοκιμές προκύπτει ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένας κινητήρας που θα επιτρέπει σε ένα σκάφος να μεταφέρει επιβάτες και φορτία στη Σελήνη σε μόλις 4 λεπτά ενώ θα μπορεί να κάνει το ταξίδι στο Αλφα του Κενταύρου (που με την σημερινή τεχνολογία απαιτεί ταξίδι χιλιάδων ετών) σε περίπου εκατό έτη.

Η επίσημη ιστοσελίδα της NASA αναφέρει ότι: «Υπάρχουν πολλές φαινομενικά παράλογες θεωρίες που έχουν γίνει πραγματικότητα σε όλα αυτά τα χρόνια της επιστημονικής έρευνας. Αλλά για το άμεσο μέλλον, κάτι τέτοιο παραμένει ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο.»  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου